L’Oli Vera, un tresor del Vallès Oriental

El dia 26 de novembre és el Dia Mundial de l’Olivera, i volem fer un reconeixement a l’Oli Vera, un tresor del Vallès Oriental.

L’oli d’oliva és considerat un dels greixos dietètics amb millors propietats a nivell nutricional, per això és el producte estrella de la dieta mediterrània. Hi ha de molts tipus i varietats de gran qualitat i al Vallès Oriental tenim la sort de produir-ne un de molt preuat: L’Oli Vera.

L’oli de la varietat Vera del Vallès Oriental, poc conegut pel públic, es caracteritza per la seva durada i baixa acidesa que el converteix en un oli amb gran potencial de qualitat. Es tracta d’un oli de gran cos, amb gust afruitat, lleugerament picant i amarg que el converteixen en un oli amb un equilibri excel·lent. L’Oli Vera compta amb un procés d’elaboració tradicional: premsat en fred, s’obté un oli natural amb unes característiques úniques de gust i qualitat.

D’entre les múltiples qualitats de l’oli Vera en destaca la protecció contra les afeccions cardíaques i las seva riquesa en vitamines A, E i K. Ingredient indispensable a tota cuina catalana, també ajuda a la cicatrització de les ferides i és adequat per l’alimentació infantil ja que és un greix insaturat. L’Oli Vera compta amb un procés d’elaboració tradicional. Premsat en fred, s’obté un oli natural amb unes característiques úniques de gust i qualitat.

Olives Varietat Vera
Font: http://veradelvalles.cat/

La Cooperativa Agrària del Vallès va elaborar un inventari per encàrrec del Consell Comarcal per conèixer l’estat dels olivars de la varietat autòctona d’olivera de la Vera dels municipis vallesans. La Cooperativa Agrària del Vallès,  va encarregar a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de Mas Bové un estudi per la “Prospecció i identificació de la varietat local “Vera. Caracterització fenotípica i molecular” i va fer la inscripció de la varietat Vera del Vallès al registre de varietats de conservació. Podeu consultar els detalls de l’estudi a la web de la Xarxa de Productes de la Terra del Consell Comarcal del Vallès Oriental i la pàgina web del projecte, Olivars de Vera del Vallès.

De l’estudi se’n va extreure que les oliveres de varietat Vera es troben arreu de la comarca del Vallès Oriental i part de l’Occidental; en total, s’han localitzat 38 productors a Bigues, Caldes, Cànoves i Samalús, Castellar del Vallès, l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses i Sentmenat, i és a la Garriga, on hi ha més productors.

Al Vallès, la superfície ocupada per l’olivera Vera del Vallès és de 166,96 hectàrees. S’ha estimat que el nombre d’oliveres Vera del Vallès és de 12.843. A més parlem d’oliveres amb molta història; a Caldes de Montbui s’ha localitzat un exemplar de Vera del Vallès de dimensions més que centenàries.

Amb aquest estudi, tots els agents implicats, van voler posar de relleu les característiques úniques d’una varietat que ha quedat eclipsada per les varietats més comercials, i a l’hora poder aportar mesures per frenar el progressiu abandonament d’olivars i ajudar a fomentar una gestió agrícola comuna. Es tracta de dotar de reconeixement un producte de qualitat i singular que pot enfortir el teixit productiu agrícola

Olivera de Caldes de Montbui
Font: Agrària del Vallès SCCL

Per totes aquestes qualitats i característiques de l’Oli Vera del Vallès, des del Consell Comarcal, fa anys que es treballa per la recuperació de les oliveres de varietat Vera del Vallès i es treballa també estretament amb els productors. El Consell Comarcal del Vallès Oriental vol anar un pas més enllà i aconseguir la creació d’una Marca de Qualitat Oli Vera del Vallès. Es dotarà així a l’Oli Vera del Vallès de la distinció que es mereix, posicionant-la al costat de les marques d’oli més reconegudes.

Coneixíeu aquest tresor líquid de la nostra comarca? El podeu trobar a moltes de les botigues amb productes de proximitat de la comarca  i degustar-lo a casa o bé apropar-vosd a la pròxima Fira de l’Oli de Vera de Bigues i Riells i coneixe’l a fons ambun bocí de pà artesà.

Feu un comentari