Montornès del Vallès

Montornès del Vallès s’estén a la vall baixa del riu Mogent, fins a la confluència amb el riu Congost. Les muntanyes del Parc de la Serralada Litoral a l’esquerra i el Turó de les Tres Creus a la dreta guarden aquest municipi tranquil, que ens ofereix atractives rutes per fer senderisme i per admirar l’esplendor de la vegetació de ribera en el seu magnífic camí fluvial.

Història, natura…


El poble està presidit per l’església de Sant Sadurní, antic temple romànic que conserva l’absis en bon estat, després de les successives reformes que s’hi feren durant els segles XVI i XVII.

Una passejada pels voltants del nucli antic ens mostrarà grans cases pairals com Can Masferrer, Can Vilaró o Mas Calders, típiques edificacions indispensables per entendre la forma de vida i la cultura dels habitans de la zona.

Si ens endinsem a la serralada, envoltant la Torre de l’Homenatge del Castell de Sant Miquel, trobarem un poblat ibèric que de ben segur despertarà el nostre interès pels orígens mil·lenaris d’aquest indret.

Història que trobem representada també en el jaciment de Mons Observans, assentament romà del segle II aC declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2008. Es tracta d’una residència dels primers temps de la romanització, amb dues cisternes i estances on descobrir pintures murals d’estil pompeià.

Al cim d’un turonet situat a ponent hi trobarem la primera estació de telegrafia òptica de Catalunya que ha estat museïtzada. És la Torre del Telègraf, alçada l’any 1848 i restaurada el 2012.

Vora la serra de Can Parellada, seguint el camí cap a Palou, hi ha el refugi antiaeri de Ca l’Arnau. Construït a mitjans de 1938, és una galeria subterrània de més de cent metres que donava protecció al destacament militar de l’aeròdrom 329 de l’exèrcit de la República.

I tradició


Montornès del Vallès esclata amb la Festa Major, que se celebra el tercer cap de setmana de setembre i comença amb la Cremada de l’Ajuntament i els focs d’artifici de la colla de Drac i Diables.

La trobada de gegants és una de les cites ineludibles, també per als visitants, i té com a punt àlgid la tradicional Dansa de la Batalla, protagonitzada pels gegants Pere Anton de Rocacrespa i Bartomeu Sala. La gent vibra amb aquest ball, representació solemnial de la batalla que va tenir lloc al poble el 4 de gener de 1485 i que significà la fi de la Guerra dels Remences, quan el veguer de Barcelona fou derrotat pels pagesos.

Aquest fet històric també inspira La Remençada, un espectacle poètic musical representat pels carrers i estrenat el juny de 2014 amb voluntat d’esdevenir un referent popular.


Apropa’t i viu Montornès del Vallès

Veure-les totes
montornes_del_valles_escut

Adreça

Av. de la Llibertat, 2, 08170 Montornès del Vallès, Espanya.

Dades de contacte

Telefon 935721170

Email contactar@montornes.cat

Web https://www.montornes.cat/