Granollers

Una ciutat activa i acollidora

Granollers és una ciutat mitjana, pròxima al mar, al massís del Montseny i a Barcelona. Capital de la comarca del Vallès Oriental, està situada al mig d’una densa xarxa de comunicacions que la converteix en una ciutat accessible i en un punt de trobada de molta gent de la comarca. Els seus habitants tenen fama d’acollir amb hospitalitat els visitants.

La seva activitat econòmica es reparteix entre un destacat sector de serveis i una potent indústria diversificada, a la vegada que conserva encara una bona part de sòl agrícola. Destaca el comerç, especialment establert al centre de la ciutat, condicionat només per als vianants. La seva tradició comercial es remunta segles enrere, ja que es conserva testimoni escrit que al segle XI ja existia un mercat ambulant, que es manté avui en dia amb tota la seva vivesa i popularitat.

Una de les raons per les quals és coneguda la ciutat de Granollers més enllà del seu entorn, és per l’afició a l’handbol, practicat a la ciutat des de fa setanta anys gràcies al Club Balonmano Granollers, que a més de formar part de l’elit estatal d’aquest esport, fa una destacada tasca de formació de jugadors.

Granollers és una ciutat rica en entitats de tot tipus, fet que es tradueix en una activitat cultural, esportiva i social constant al llarg de l’any, impulsada per una societat forta i creativa. L’original festa major protagonitzada per Blancs i Blaus, dos grups que rivalitzen en una sèrie de proves competitives, és una cita ineludible per comprovar l’alt grau d’implicació popular.

Una bona manera d’observar el batec de la ciutat és fer un volt per la cèntrica plaça de la Porxada, presidida per aquesta antiga llotja de gra del segle XVI, que acull tot tipus de manifestacions ciutadanes: del passeig i el joc dels més petits al tràfec del mercat de cada dijous, o com a escenari d’actuacions musicals o festives. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, la Porxada és el monument més representatiu de la ciutat.

Bon nivell d’equipaments i serveis

Granollers, amb 60.000 habitants, és una ciutat amb bons equipaments i un alt ús de l’espai públic. Capital de la comarca del Vallès Oriental, concentra serveis comarcals com l’Hospital General de Granollers, un modern edifici judicial o el Centre de Serveis a les Empreses de Can Muntanyola.

Són també rellevants els escenaris per a la cultura. Una antiga fàbrica tèxtil de 17.000 m2, Roca Umbert, és avui un centre de producció, formació i difusió de la creació artística. Al seu interior conviuen una biblioteca, un espai expositiu, un equipament audiovisual, un centre per a la cultura popular i tradicional i tallers d’artistes, entre d’altres. En aquest equipament s’ha conservat la Tèrmica, la central que transformava i distribuïa l’energia de l’antiga fàbrica, exemple de l’arquitectura industrial de mitjans del segle XX.

El Teatre Auditori de Granollers, amb els seus diferents espais, acull espectacles de teatre, dansa, música i òpera.

El Museu de Granollers programa regularment exposicions d’art contemporani del seu fons arqueològic i etnogràfic, mentre que el Museu de Ciències Naturals, recentment ampliat amb un nou edifici, mostra importants col·leccions de papallones i ratpenats. Disposa, a més, d’un planetari, únic a la comarca, que programa sessions d’iniciació a l’astronomia. 

L’Adoberia d’en Ginebreda és l’espai patrimonial que, a partir de l’activitat de la adoberia, dóna a conèixer la transformació medieval de Granollers.

Cinc centres cívics distribuïts per la ciutat i el GRA, destinat al públic juvenil, són d’altres exemples de la diversitat d’equipaments amb què compta la ciutat.

La pràctica esportiva, senya d’identitat

La pràctica de l’esport està molt arrelada a la identitat de Granollers gràcies a més de seixanta entitats esportives, a la multitud d’instal·lacions i a competicions de llarga trajectòria com la Mitja Marató de Granollers o la Granollers Cup, el torneig d’handbol base més destacat del sud d’Europa.

El fet que Granollers sigui una ciutat de referència en l’handbol estatal ha donat l’honor d’acollir esdeveniments extraordinaris com ser la subseu d’handbol dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 o del Mundial d’Handbol de 2013.

La natació, especialment la sincronitzada, i el bàdminton, a través dels seus clubs respectius, també apleguen un bon nombre de practicants i de reconeixements.

Per als amants del motor, val la pena apropar-se al Circuit de Barcelona-Catalunya, per gaudir de les nombroses activitats i competicions que s’organitzen durant tot l’any, entre les quals destaquen els grans premis de Fórmula 1 i de motociclisme.

Tradició comercial, des d’època romana

Granollers és, actualment, una de les capitals comercials més importants de Catalunya. La tradició comercial de Granollers té el seu origen en la via augusta romana i en la ciutat que es va fundar en aquest lloc de pas al costat del riu Congost.

En els últims anys, el centre històric s’ha transformat en una illa de vianants de gairebé 60.000m2, especialment pensat per passejar amb tranquil·litat i, a la vegada, gaudir d’una variada oferta comercial amb més de 500 establiments comercials al centre històric, especialment de roba, calçat i complements. Els dissabtes a la tarda volten per la zona de vianants milers de persones procedents d’altres ciutats i pobles de la comarca.  

Les places del centre de la ciutat s’omplen cada cap de setmana de petites fires i mercats d’alimentació artesana i d’activitats lúdiques diverses. Les diferents associacions de comerciants destaquen pel dinamisme i per la implicació ciutadana.

Una altra bona mostra de l’activitat econòmica de la ciutat gira al voltant de la festivitat de l’Ascensió, en què se celebra una fira multisectorial de llarga tradició, que es complementa amb una bona activitat cultural i festiva.

Àmplia oferta de restauració i hoteleria

Granollers destaca per la qualitat i la quantitat dels seus restaurants, en què podem trobar una oferta variada que, majoritàriament, té les seves bases en la cuina catalana més tradicional, però també amb fresques pinzellades de la jove cuina de creació.

Cada dijous es repeteix, en alguns restaurants propers al mercat, la tradició dels esmorzars de forquilla. En aquests restaurants, com es feia antigament quan al mercat es comerciava amb animals, a més de menjar bé es tanquen tractes i es generen tertúlies.

Un dels plats que més es degusta és la prestigiosa mongeta del ganxet, llegum local amb denominació d’origen. En els últims anys i, especialment lligat a la Festa Major que se celebra a finals del mes d’agost, s’ha popularitzat com a postres típiques el Rajol, un dolç de pasta de full, crema de cacau i farcit de trufa i praliné d’avellana.

La bona situació geogràfica de Granollers, el seu dinamisme econòmic i el fet que la ciutat hagi estat capaç d’atraure esdeveniments d’interès va propiciar el desenvolupament d’una bona oferta hotelera que avui es concreta amb nou establiments i 1.400 places. 


Apropa’t i viu Granollers

Veure-les totes
granollers_escut

Adreça

Plaça de la Porxada, 6 08401 Granollers (Barcelona).

Dades de contacte

Telefon 938426610

Web http://www.granollers.cat/