Entre el Cel i la Terra

El romànic del Vallès Oriental, per estar entre el Cel i la Terra.

Des dels inicis de la humanitat, les persones hem mirat cap al cel per intentar veure més enllà. Totes les civilitzacions han tingut les seves religions, els seus déus i les seves creences. En honor d’aquestes divinitats s’han aixecat temples, creat obres artístiques i escrit cançoners i oracions. Precisament això és el que queda per la posteritat, el que els humans hem fet per estar entre el Cel i la Terra.

D’aquestes restes en El Vallès Oriental en trobem vàries, i no pas poques! Des dels dòlmens i menhirs prehistòrics a les esglésies construïdes durant el segle passat. Però si ens centrem en l’època de l’any en que estem ara, la Setmana Santa, ens passa pel cap les esglésies i ermites que tenen un encant especial.

A la comarca tenim edificacions religioses que daten de principis del mil·lenni passat, durant els segles X i XI.  A continuació et portem una petita ruta amb alguns exemples d’aquestes ermites i esglésies romàniques vallesanes que, aprofitant les vacances de Setmana Santa, les pots anar a conèixer. Seguint el romànic del Vallès Oriental estaràs entre el Cel i la Terra.

El Romànic de Canovelles

Comencem per una de les més famoses de la comarca, Sant Fèlix de Canovelles. Aquesta església romànica del segle XI, també coneguda com Sant Feliu, és un dels pocs edificis a Catalunya del primer art romànic. Està construïda amb una sola nau allargada amb bandes llombardes al voltant de tota la façana.

El Romànic de Bigues i Riells del Fai

En mig dels Cingles del Bertí hi trobem el conjunt monumental de Sant Miquel del Fai, compost per la Casa Prioral, d’estil gòtic i fundat al 997, i l’església de Sant Miquel, tot envoltat d’un paisatge espectacular format gràcies a l’acció de l’aigua. Sant Miquel del Fai és el temple troglodític més espaiós i ben conservat de Catalunya. Per anar-hi, és molt important consultar a la seva pàgina web (clicant aquí) els horaris de visita i reservar!

El Romànic de La Garriga

Molt a prop del nucli urbà de La Garriga hi trobem l’església de La Doma. A part de l’antiga església parroquial, també hi ha els edificis de la domeria i el cementiri vell. La part més antiga de l’església actual és la nau central romànica, construïda al segle XII, que conserva un magnífic retaule gòtic de Sant Esteve, de finals del segle XV, una peça artística excepcional que no us deixarà indiferents.

El Romànic de Lliçà d’Amunt

Al nord de Lliçà d’Amunt, enmig d’un petit bosc al costat de la carretera, hi ha l’ermita romànica de Santa Justa i Santa Rufina, amb campanar de cadireta i absis amb arcuacions llombardes. El lloc on es troba la capella és molt antic i ja era habitat en època romana. No es sap quan es va fer l’edifici romànic, tot i que ja s’esmenta a l’any 1071. Té una peculiaritat molt interessant, el mur que tanca el presbiteri, molt poc habitual a Catalunya.

El Romànic de Mollet del Vallès

A Mollet del Vallès s’hi troba l’Espai Rural de Gallecs. En aquest espai tant singular i important per la comarca, s’hi troba Santa Maria de Gallecs, una ermita romànica datada des del segle XII, amb orígens  d’una edificació preromànica, mencionada ja a l’any 1007. A més, al voltant de l’ermita, hi trobareu masies d’un alt interès arquitectònic.  

El Romànic de Tagamanent

Per últim, però no menys important, tenim l’església romànica de Santa Maria de Tagamanent. Situada al capdamunt del turó homònim, va ser una antiga capella rural vinculada al desaparegut castell. Aquesta fortificació es menciona per primer cop al 993, i l’església, al 1009. Ara bé, no queden vestigis de llavors. L’edifici actual, que data del segle XII, és fruit de reformes i reconstruccions tardanes.

Ara a gaudir!

Et recomanem que, abans d’anar a qualsevol ermita, comprovis les dates i els horaris de visita. També esperem que les gaudeixis al màxim, sempre respectant l’entorn i els veïns. Ara ja sabeu, sortiu de casa i gaudiu del romànic del Vallès Oriental al vostre ritme per estar entre el Cel i la Terra!

I per cert! No us oblideu de mirar l’agenda de Turisme Vallès per consultar tots els actes i activitats de Setmana Santa que tenim repartits pels municipis de la comarca!

Feu un comentari