Descobreix els secrets de la nostra natura, gaudeix-los amb civisme

Segur que coneixes el Parc Natural del Montseny, i l’Espai Natural de Sant Miquel del Fai. Són els espais naturals més emblemàtics del Vallès Oriental, però sovint ens oblidem de petits indrets que ens ofereix la natura de la nostra comarca que tenen l’atractiu dels més coneguts.

Us en volem donar alguns exemples per conèixer cada racó del Vallès Oriental i us convertiu en uns experts i en uns privilegiats.

L’Espai Cingles del Bertí  i les seves valls tancades amaguen torrents que permeten gaudir d’una ruta a la natura refrescant i plena de flora i fauna autòctona protegida. Amb la ruta de Bigues i el riu Tenes la descobriràs.

Formant part de la Serralada Litoral, El Parc del Montnegre i el Corredor, és un altre espai natural on gaudir d’una natura exuberant. El Parc del Montnegre i el Corredor amaga secrets amb molta història; els dòlmens neolítics, fonts i les esglésies medievals s’integren amb el paisatge. Et proposem una de les moltes rutes que es poden fer al parc. Amb l’itinerari senyalitzat de Vallgorguina a Olzinelles descobrireu l’estreta relació que en un passat va existir entre l’home i la natura.

Situada al marge dret de La Tordera, trobaràs la zona humida de Les Llobateres un espai natural ideal per observar la flora i fauna característiques dels aiguamolls. La ruta de Les Llobateres des de La Batllòria és un itinerari ideal per gaudir d’un passeig en família per aquest indret únic a peus de Sant Celoni.

Envoltat d’un entorn urbanitzat, a la plana del Vallès, trobem l’Espai Rural Gallecs declarat Espai d’Interès Natural al 2009. Un espai de 733,52 hectàrees amb gran valor natural i paisatgístic on la preservació de la natura s’uneix a les bones pràctiques agràries i al desenvolupament d’activitats de lleure i culturals. El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs n’és l’òrgan gestor i proposa diversos itineraris que et permetran descobrir els punts d’interès.

Arrel de les restriccions de mobilitat que hem viscut per la pandèmia, son moltes les persones que han escollit visitar els Parcs Naturals i els Espais d’Interès Naturals que tenien més a la vora. Això aporta un enriquiment pel visitant, però sovint provoca un desgast de l’entorn natural. Per aquest motiu, volem animar-vos a conèixer cada racó de la nostra comarca, però procurant que la nostra petjada sigui gairebé imperceptible. Mantenint sempre el civisme als parcs.

Descongestionem les rutes més visitades i redescobrim els camins dels nostres parcs i espais naturals amb civisme. Tasques senzilles per preservar la natura que ens envolta.

Per tal que això sigui possible, i en consonància amb les recomanacions que la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ens recorda amb la campanya “Parcs naturals sí, però amb civisme”, recollim 12 de les pràctiques que han redactat. Civisme als parcs: les pràctiques que heu de seguir quan visiteu els espais i parcs naturals.

12 PRÀCTIQUES PER GAUDIR DE LA NATURA AMB CIVISME

Font: Xarxa de Parcs Naturals -Civisme als parcs

Si aneu als parcs a passar la nit, acampeu a les zones habilitades.

  • L’acampada, ja sigui amb tendes, caravanes, remolcs, autocaravanes o elements similars, únicament es podrà realitzar en les àrees expressament creades o als llocs específicament indicats a tal efecte.
  • Les àrees on està permesa expressament l’acampada són aquelles que s’inclouen dins dels equipaments del parc, o bé els càmpings situats al seu interior o al seu entorn.

Aquí trobareu les zones d’acampada habilitades als nostres parcs.

Si aneu a la natura en bicicleta:

  • Respecteu la preferència dels vianants i eviteu causar-los molèsties.
  • Adeqüeu la velocitat al tipus de via. Per pistes, la velocitat màxima és de 30 km/h, excepte al Parc de la Serralada de Marina que és 20 km/h.
  • Circuleu només per carreteres, pistes forestals o per camins de passejada de més de 3 metres d’amplada.
  • Per causes justificades, en determinades zones del Parc, la circulació en bicicleta es pot restringir temporalment o permanentment.
  • Seguiu els consells de la circulació motoritzada.

Podeu conèixer tots els consells de seguretat per ciclistes als espais naturals en aquest document.

Els espais naturals protegits són indrets on es poden practicar activitats a l’aire lliure i conèixer el nostre patrimoni natural i cultural. Cal respectar aquest ric patrimoni.

  • Respecteu les activitats agrícoles i ramaderes, ja que són el mitjà de vida de molts dels habitants del parc.
  • Els aprofitaments forestals són activitats tradicionals a la majoria dels parcs. Les tales són regulades per la Llei forestal de Catalunya i la normativa dels parcs.
  • La caça és regulada per llei i únicament és permesa als vedats de caça existents. Si coincidiu amb una batuda de senglar, cal que respecteu la senyalització i no us allunyeu dels camins. Consulteu l’impacte i precaucions en la caça per estar ben informats.
  • La circulació de cavalls s’ha de limitar a les pistes obertes al públic i no és permesa camp a través, per tallafocs o pels llits de rieres i torrents.
  • Si hi ha risc de neu o ha nevat, consulteu l’estat de les carreteres i pistes a la pàgina web del parc. Conduïu amb precaució, respecteu els senyals i les indicacions dels guardes i dels informadors.
  • Per protegir les poblacions de fauna autòctona, està prohibit alliberar animals de companyia o forans que les puguin desplaçar del seu hàbitat.
  • Si trobeu alguna tortuga, respecteu-la. És una espècie protegida i la seva captura i tinença són sancionades per la Llei de protecció dels animals. No està permès deixar anar tortugues als parcs.
  •  El boix grèvol és un arbre escàs que proporciona refugi i aliment a moltes espècies animals. És protegit per la llei i la recol·lecció, tant de l’arbre com de les seves parts, és penalitzada.
  • El margalló és una espècie protegida per la llei i la seva recol·lecció és penalitzada.
  • El rocam dels parcs és protegit i no és permès ni alterar-lo ni extreure’l.
  • La funció principal dels bolets és descompondre la fullaraca. Per això, si n’aneu a buscar, no malmeteu el bosc utilitzant eines o furgant la terra. Colliu només els que conegueu bé i emporteu-vos les deixalles que genereu. Reviseu els consells per la collita de bolets i preservem-los com cal.
  • Les castanyes i les pinyes, constitueixen l’aliment de diverses espècies animals, a més de ser un recurs econòmic per als propietaris forestals. Colliu-ne amb moderació i sempre amb l’autorització dels propietaris. Us convidem a consultar les recomanacions en vers la collita de castanyes.
  • Si practiqueu l’escalada, feu-ho amb la màxima seguretat i en les èpoques i els llocs permesos. És prohibida la instal·lació de vies ferrades i el descens d’engorjats.

  Cap foc al Bosc!

  • No està permès fer foc ni barbacoes fora dels espais habilitats.
  • Cal ser molt prudent amb tot allò que comporti perill d’incendi, com ara les cigarretes, la circulació motoritzada o l’abandonament de deixalles.
  • Doneu l’alerta si detecteu una fumera sospitosa. Aviseu al 112.

És molt important seguir les recomanacions. Llegiu atentament les prevencions dels incendis forestals i perquè no tinguem cap foc al bosc.

No deixis rastre i emporta’t les deixalles.

  • La brossa és un reclam per a la fauna salvatge i per això no hi ha  papereres i contenidors en molts espais naturals.
  • És responsabilitat dels visitants emportar-se els residus que genera la seva activitat i reciclar-los.

Segueix aquests consells per mantenir el parc ben net.

Si aneu a la natura, equipeu-vos adequadament.

  • Planifiqueu la ruta i porteu sempre un plànol per orientar-vos.
  • Procureu caminar sempre per senders o camins clarament marcats o senyalitzats.
  • Porteu calçat adient, aigua, una provisió de queviures, roba còmoda i d’abric, així com una gorra, ulleres de sol i protecció solar.
  • Si aneu en grup no perdeu el contacte visual amb la resta de companys. No abandoneu ni deixeu mai enrere un company de ruta.
  • El vent fort pot provocar la caiguda de branques i altres elements. A les crestes o les carenes, es pot incrementar el risc d’accidents. En condicions de vent intens eviteu els indrets exposats.
  • En cas de boira és fàcil desorientar-se, no abandoneu el camí principal.
  • En cas de xàfecs o tempestes amb aparell elèctric, abandoneu les crestes dels cims, els arbres aïllats i les entrades de les coves. Un bosc dens i atapeït pot servir d’aixopluc.

Equipa’t i prepara la teva sortida amb aqüests consells de seguretat.

En la vostra visita al parc cal que:

  • Porteu el gos lligat a les zones de pastura. Els gossos deslligats poden espantar els ramats i causar-los danys.
  • No portar el gos lligat pot constituir una infracció administrativa susceptible de ser sancionada, segons les ordenances municipals de què disposen diversos municipis del parc.
  • Estan exempts d’aquesta prohibició els gossos dels pastors, que cuiden i vigilen els ramats.
  • La persona posseïdora d’un animal és responsable dels danys, els perjudicis i les molèsties que ocasioni a les persones, a altres animals, als objectes, a les vies i als espais públics i al medi natural

Seguiu les recomanacions i normativa quan visiteu els parcs amb els més peluts:

Cal que tingueu presents els consells de seguretat i proteció al parc amb el vostre gos. I si aneu al Parc Natural del Monseny, heu de conèixer els consells i la normativa sobre el vostre gos i els ramats al Montseny.

Posem al vostre abast un mapa d’itineraris senyalitzats i tota la informació útil i punts d’informació per planificar la vostra ruta:

Parc Natural del Montseny reserva de la Biosfera

Parc del Montnegre i el Corredor

Parc de la Serralada Litoral

A més dels itineraris senyalitzats viu l’experiència al compet amb; passejades guiades, prèviament concertades amb guies i en dates concretes, itineraris adaptats senyalitzats accessibles o practicables, per a persones amb discapacitats de mobilitat o visuals, rutes teatralitzades de la mà d’actors i educadors ambientals que faciliten, especialment, l’accés i la participació de diferents discapacitats però alhora oberta a qualsevol tipus de públic i rutes amb  geocaching per gaudir dels parcs d’una manera original i divertida seguint un itinerari, jugant o bé entrant a la galeria d’imatges.

Consulteu aquí la guia de les passejades guiades que podeu fer. No us els perdeu!

Si arribeu a la natura en cotxe:

  • La circulació de vehicles està limitada a les pistes obertes al públic i no és permesa camp a través, per tallafocs o pels llits de rieres i torrents.
  • Recordeu que la velocitat màxima per pistes és de 30 km/h.
  • Modereu la velocitat per tal d’evitar atropellaments de persones o de fauna silvestre.
  • El soroll causat per alguns vehicles és perjudicial per a espècies sensibles, com ara les aus rapinyaires, que poden abandonar les seves àrees de nidificació.
  • L’erosió originada per les derrapades provoca l’aparició de sots i xaragalls a la xarxa viària. Circuleu amb moderació i mesura, especialment en pendents i amb el terra moll.
  • No aparqueu davant de les cadenes que tanquen l’accés als camins ni als vorals de les carreteres.

Cal que tingueu presents tots els consells i recomanacions per la circulació motoritzada als espais naturals. Per evitar sancions i un impacte negatiu als espais naturals.

Però espera! També pots arribar-hi en transport públic. El medi ambient t’ho agrairà.

Vine al Parc Natural del Montseny amb transport públic integrat, bitllet combinat RENFE més Bus Parc, els dissabtes, diumenges i festius de tot l’any (excepte Nadal i Sant Esteve)

Consulteu-ne els horaris i preus aquí.

Si arribes als parcs en cotxe, aparca on toca.

Un cop triat l’itinerari, busqueu com arribar-hi, el punt de sortida i l’aparcament habilitat més proper.

Consulteu els aparcaments i punts d’informació als mapes dels parcs que posem a la vostra disposicó:

Parc Natural del Montseny reserva de la Biosfera

Parc del Montnegre i el Corredor

Parc de la Serralada Litoral

Hi ha àrees d’esplai per poder menjar i descansar durant la teva visita, utilitza-les.

Entreu al cercador d’equipaments i descobriu les àrees d’esplai que coincideixen amb el vostre itinerari. Gaudint de la natura i respectant l’entorn.

Respecteu la natura i la tranquil·litat de l’entorn. Mantingueu el civisme als parcs.

Cal evitar sorolls innecessaris.

Respecta la fauna dels parcs i espais naturals, no n’alteris la seva pau.

La Xarxa de Parcs Naturals, posa a la teva disposició 2 apps.

App de Parcs Naturals on trobaràs tota la informació general del parc i les activitats que hi pots fer

App d’Itineraris amb tots els itineraris senyalitzats i els elements d’interès que hi podràs trobar.

Entra al web i descarrega-les.

En Tortell Poltrona ens recorda que tinguem present el civisme als parcs en aquest vídeo:

Font: Youtube – Xarxa de Parcs Naturals Diputació de Barcelona
Civisme als parcs – Tortell Poltrona

Tots sabem de la importància que té seguir aquests consells perquè la nostra visita als parcs no deixi una empremta que perjudiqui el nostre entorn natural.

Senderisme, albirament d’aus, cicloturisme… Endinsa’t a la natura que ens envolta tot respectant-la i preservant-la, mantenint el civisme als parcs.

Feu un comentari