Si és bo i de proximitat, no deixis res al plat!

Sopars d’empresa, dinars de Nadal i grans àpats en família al Vallès Oriental; un bon moment per tastar productes de proximitat i per prendre consciencia del malbaratament alimentari.

Les festivitats nadalenques ens conviden a celebrar al voltant de la taula, compartint moments especials i deliciosos menjars amb els nostres éssers estimats. Tot i això, darrere d’aquests banquets s’amaga una realitat preocupant: el malbaratament alimentari. És moment de reflexionar sobre com podem gaudir d’aquestes celebracions de manera sostenible, recolzant els productors locals i reduint la quantitat de menjar que s’acaba a les escombraries.

Els Productes de Proximitat, coneguts també com a productes de Km0, són aquells que es cultiven o produeixen a les rodalies d’on es consumeixen. Optar per aquests aliments no només ens ofereix frescor i qualitat, sinó que també té un impacte significatiu en el medi ambient. En consumir productes locals, estem reduint la petjada de carboni associada al transport d’aliments des de llargues distàncies i recolzant l’economia de la nostra comunitat.

Durant les festes, és possible incorporar productes de proximitat a les nostres receptes tradicionals. Des d’utilitzar vegetals frescos de temporada a amanides fins a seleccionar carns provinents de granges locals per als plats principals, hi ha innombrables maneres de fer de la nostra taula nadalenca un festí sostenible. Imagina l’aroma d’un gall dindi criat en granges properes al forn, o el sabor únic d’unes verdures acabades de collir al productor local!

Al Vallès Oriental tenim un gran ventall de productes singulars que es cultiven arreu de la comarca i que poden ser l’ingredient estrella pels menús d’aquest Nadal.

Avellanes de Can Burguès – Santa Eulàlia de Ronçana

Quins productes son del Vallès Oriental i on puc trobar-los?

Els productors del Vallès Oriental que formen part de la Xarxa de Productes de la Terra els trobaràs al Catàleg de Productors del Vallès Oriental  la majoria d’ells ofereixen venta directa o bé els pots trobar a les agrobotigues o botigues de proximitat que trobaràs als eixos comercials de la comarca.

Al Parc Natural del Montseny Reserva de la Biosfera també trobem productes de producció artesana: formatges, mel, aiguardents, embotits, vi o cervesa, plantes aromàtiques, bolets, tòfones o castanyes, entorn de les quals s’ha creat, i es vol potenciar, una activitat econòmica de transformació i elaboració d’aquests productes.

Per trobar productes tradicionals i elborats al Parc Natural del Montseny visita les seves granges o fes una ullada als productes de l’Obrador de Tagamanent.

Receptes Reserva de la Biosfera

De receptes hi ha moltes, però al llibre Cuina, societat i natura al Montseny trobaràs un recull de receptes realitzat per dones i homes del Montseny, que amb la seva tradició i el seu coneixement aporten els productes locals i tradicionals i els transformen en menjars i plats exquisits que poden ser utilitzades en algunes de les taules durant aquestes festes nadalenques.

Si és bo i de proximitat, no deixis res al plat!

Per evitar el malbaratament alimentari, és essencial planificar les nostres compres i menús amb anticipació. Sovint, en aquestes dates, ens deixem endur per l’emoció i comprem més del que és necessari. La solució? Elaborar una llista detallada dels ingredients, calcular les porcions adequades i reutilitzar sobres per crear plats nous i deliciosos. Les sobres es poden convertir en les estrelles de creatives receptes post-nadalenques!

L’Agència de Residus de la Generalitat quantifica els aliments anualment desaprofitats a Catalunya en 262.471 tones, només provinents de les llars, del comerç al detall i de la restauració. Malbaratar aliments implica un problema econòmic, ambiental i ètic, ja que amb els aliments malbaratats podem mantenir alimentades 500.000 persones.

Agència de Residus de Catalunya

L’impacte de les nostres decisions no només rau en el moment de compra, sinó també en la conscienciació sobre la importància d’escollir productes locals i reduir-ne el malbaratament. És fonamental compartir aquest missatge amb familiars i amics, convidant-los a sumar-se a aquest moviment sostenible. Passa el missatge i segueix consells i receptes d’aprofirament.

Aquest Nadal, canviem la manera com celebrem. Donem suport als nostres agricultors locals, optem per productes de proximitat i reduïm el malbaratament alimentari. Junts, podem convertir les nostres festes en moments de generositat no sols cap als nostres éssers estimats, sinó també cap al planeta que tots compartim.

Que aquest Nadal sigui sostenible, ple de receptes i sabors locals!

Feu un comentari