Vins DO Alella

Les vinyes que configuren l’actual Denominació d’Origen Alella, una de les més petites de la península i de les més antigues, cobreixen una extensió d’unes 560 hectàrees i estan ubicades entre el mar Mediterrani i la Serralada Litoral, al nord de Barcelona. Els municipis del Vallès Oriental que formen part de la DO són La Roca del Vallès, Martorelles, Montornès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Granollers i Llinars del Vallès. La DO agrupa a 96 viticultors i 7 cellers embotelladors, amb una producció mitjana anual de 9.000 hl.

Els vins blancs són els més característics, per ser elaborats amb la varietat de raïm, la Pansa Blanca. Aquesta varietat predominant en la nostra DOP és la que aporta singularitat en els vins blancs, elaborats en acer inoxidable, maceració pel·licular, o fermentats i envellits en barril.

Els vins blancs són elaborats preferentment per les varietats de Pansa blanca, la Garnatxa blanca i Picapoll blanca. També estan autoritzades per fer vi blanc, el Chardonnay, el Chenin, el Macabeu, la Malvasia, el Moscatell de gra petit, la Parellada i Sauvignon blanc.

Si bé els vins blancs són reconeguts per la seva qualitat, destaquen també els vins rosats elaborats amb varietats garnatxa, merlot i pansa rosada, i els negres amb varietats de cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. Tots els vins de criança emparats per la DO són sotmesos a una criança mínima de dos anys (almenys un dels quals és en envàs de roure). La graduació alcohòlica que adquireixen oscil·la entre l’11,5 i el 13,5%.

La DO Alella està formada per 7 cellers familiars 2 des quals es troben a la comarca del Vallès Oriental. 

Cellers del Vallès Oriental:

  • Masia Can Roda Vinyes i Vins  – (Martorelles)
  • Masia de Can Matons – Renventós d’Alella ( Sta Mª de Martorelles)

Descobreix molt més sobre la DO Alella aquí.