Com triar la bicicleta adequada per rodar pel Vallès Oriental

La diversitat del territori del Vallès fa que a vegades pugui ser difícil triar la bicicleta adequada. Els caps de setmana pedalem per camins i corriols, però entre setmana ens movem per la ciutat.

Quantes bicicletes necessitem, doncs?

Triar la bicicleta adequada en funció del terreny

El Vallès és una vall envoltada de cingleres i serralades que dona molt joc pels que gaudeixen recorrent el món sobre dues rodes.

A les zones planes de la vall, per una banda, el terreny ofereix pistes amables amb alguns turons de baixa i mitja dificultat. Per l’altra, és on hi trobem les ciutats més importants com Granollers, Mollet o Montornès, connectades entre si per una xarxa ciclable amb trams d’asfalt.

Si tirem amunt, cap a les cingleres de Bertí, el Montseny o la Serralada Litoral; els desnivells es fan més rellevants i les pistes es combinen amb corriols i zones de bosc per aventurar-se si rodem amb un equipament adequat.

Així que, si volguéssim gaudir plenament de cada terreny, per recórrer el Vallès Oriental hauríem de disposar de diferents tipus de bicicleta, però aquesta possibilitat no és adequada per tothom, ni per pressupost ni per espai.

Començar i després filar prim

Quan comencem a introduir la bicicleta al nostre dia a dia, per a substituir els vehicles de motor, el més habitual és treure la pols d’aquella que tenim al garatge i que no fem servir des de fa temps.

És per això que veiem moltes bicicletes de muntanya, per exemple, circulant per asfalt.

Però està bé, el fet és començar a pedalar sense més preàmbuls.

Més endavant, quan ja estem convençuts dels beneficis d’aquest nou estil de vida, és quan arriba el moment de fer un pas més enllà i buscar una bicicleta que, tècnicament, ens doni més prestacions. Uns trasllats eficients i còmodes ens faran la vida més agradable.

Per exemple, quan pedalem cada dia ens interessa un tipus de roda que ens permeti reduir els temps dels nostres desplaçaments amb menys esforç. O sentim que el seient, el manillar o els pedals no ens resulten gens còmodes.

Adonar-se de tots aquests aspectes vol dir que coneixem millor les nostres necessitats i que és el moment de buscar un assessorament professional per tal de triar la bicicleta més adequada per nosaltres.

És per això que ens hem acostat a T-Bikes, a Parets del Vallès.

Amb ells hem parlat de quina seria la bicicleta ideal per cada ocasió i de com es podrien resoldre els problemes de versatilitat de terrenys del Vallès. La conversa ha estat d’allò més reveladora, ja que ens han parlat d’un nou estil de bicicleta que ens servirà per tot.

Les gravel, les bicicletes perfectes per circular pel Vallès

Pels que esteu buscant versatilitat i adaptabilitat a les exigències d’un terreny canviant com és el del Vallès Oriental:

Què us semblaria si us diguessin que hi ha una bicicleta amb un quadre semblant al de les bicicletes de carretera, però adaptat per fer camins i amb unes rodes d’una amplada mitjana que s’adapten a diferents terrenys?

“Les gravel, són bicicletes que van néixer per viatjar i en aquests moments estem veient

com estan traient mercat a les bicicletes de carretera”

Albert Padró, tècnic i assessor a T-Bikes

Les primeres gravel, daten del 2015 als Estats Units, i sorgeixen com a una evolució del ciclo cross. Són bicicletes enfocades al gran públic i el que les està ajudant a estendre’s és la seva polivalència:

Amb una gravel pots pedalar tranquil tant per asfalt com per carretera, sense por de trencar quadre ni de rodar massa lent, per culpa de les rodes amples. 

A més a més et permeten dur equipament.

Com passa amb tots els estils de bicicleta, al mercat trobem gravels de totes les gammes, on les bàsiques i de mitja gamma, solen tenir quadres d’alumini de diferents qualitats i les d’alta gamma, quadres de carboni.

Pel que fa als preus, poden anar d’un 650 € fins a preus molt alts que segons els materials i els complements poden superar el 8.000 €.

Triar la bicicleta adequada per córrer menys riscos.

Segons l’Albert, la raó principal perquè les gravel estan guanyant adeptes i traient mercat a les de carretera és la perillositat a què s’exposen els ciclistes quan circulen per vies de trànsit intens.

Tot i que en termes generals els accidents amb ciclistes han disminuït respecte fa quinze anys, l’augment d’usuaris de bicicletes que ha provocat la pandèmia, ha derivat en un repunt dels accidents en els darrers dos anys.

Per això la comunitat ciclista, cada cop més, està optant per circular per vies menys transitades per cotxes i camions i busquen pistes alternatives, tant pels seus desplaçaments diaris, com pels circuits de lleure durant els caps de setmana.

Aquests canvis de comportament en l’ús de les bicicletes, a la vegada ha provocat un canvi de tendència en la compra de bicicletes, on s’està veient una davallada en el mercat de bicicletes de carretera a favor de les gravel.

“Les gravel poden ser tant pulmonars com elèctriques. Les seves vendes sostingudes ens fan pensar que no són una moda,

sinó un nou estil d’anar en bicicleta que ha arribat per quedar-se i que fins i tot, serà el millor substitut del cotxe”.

I amb aquest comentari, l’Albert ens obre un altre món de possibilitats, el de les bicicletes elèctriques.

Les elèctriques, la millor solució per les pujades.

Per moure’s amb bicicleta, sense cap dubte, uns dels requeriments és estar mínimament en forma i, tot i ser cert, que a mesura que hi vas, el cos es va posant fort, s’ha de reconèixer que pot ser feixuc, fer segons quins trajectes cada dia.

Les pujades són un bon repte si les fas un cop a la setmana per fer esport i divertir-te, però, després d’una jornada laboral i amb condicions de pluja o molta calor, encarar la mateixa pujada cada dia pot ser un motiu de pes per aparcar la bici i agafar un vehicle de motor.

Per tant, un cop has escollit la bici com a mitja de transport, una bicicleta elèctrica pot ser una gran aliada pels moments més difícils de la teva decisió.

7 beneficis de les elèctriques

  1. Per conduir-les no es necessita carnet de conduir, ni assegurança, impost de circulació, ITV. En conseqüència, és un avantatge davant del dubte de si no és millor comprar una moto.
  1. Pots circular pel carril bici o bé per carretera i pistes amb total llibertat de moviments.
  1. Són més lleugeres, netes i fiables que els vehicles que funcionen amb gasolina.
  1. Cada càrrega de la bateria costa 6 cèntims, per tant, resulta més econòmica que el transport públic.
  1. Fas exercici i gaudeixes del passeig, però et recolzes en el motor elèctric en els moments més difícils.
  1. No contaminen. Es pot carregar fàcilment amb energia solar o eòlica.
  1. Les pots pujar a la majoria de transports públics com autobusos, trens o tramvies.

La pregunta clau per triar la bicicleta adequada

En aquest post t’hem parlat de les gravel perquè creiem que la seva polivalència les fan les més adequades pel terreny canviant que tenim al Vallès Oriental, però el més important abans de comprar una bicicleta és preguntar-se:

Per a què vull una bicicleta?

Reflexionar la resposta té més importància de la que sembla, ja que serà la base de la teva decisió de compra.

La vols per fer esport els caps de setmana?, per dur els nens a l’escola?, per anar a treballar?

Si la teva resposta és que la vols per fer diferents coses, és probable que acabis triant una gravel, però, per si de cas la volguessis per una cosa concreta, et deixem aquí l’enllaç a un article que t’ajudarà a definirte. 

I res més per avui. Esperem haver-te aclarit dubtes i que comencis a viure sobre dues rodes com més aviat millor.

Feu un comentari