Romànic al Vallès Oriental

El Vallès Oriental compta amb un ric patrimoni romànic. A continuació us proposem quatre visites:
1-Itinerari pel romànic de la Vall d’Avencó. Aiguafreda

La Vall d’Avencó és una demarcació del terme d’Aiguafreda i en ella s’hi troben dues petites joies de l’art romànic: les capelles de Sant Salvador d’Avencó i de Sant Miquel de Canyelles. Les esglésies actuals van ser construïdes a mitjans del segle XII y, amb molt poques modificacions, han arribat fins als nostres dies.La primera centra el modern veïnat del mateix nom, al fons de la vall. La segona,  situada a 595 metres d’altitud, queda amagada en un entorn privilegiat que la fa destinació d’excursions a partir de la Casa Nova de Sant Miquel, que és un equipament del Parc Natural del Montseny.2-El Romànic a Caldes de Montbui.
Caldes de Montbui compta amb un ric patrimoni. Pel que fa als elements romànics destaca el pont romànic que s’ha acabat de restaurar fa poc. Aquest formava part de la xarxa viària de Caldes de Montbui, al sector de ponent de la població. Per aquest pont passava el camí de tradició romana, que unia Caldes amb Sentmenat i Egara (Terrassa). El pont consta de dos arcs de mig punt, d’amplada diferent, que descansen en un pilar central i dos estreps laterals que enllacen amb els marges de la riera. L’arc més gran és el que salva el pas de l’aigua. Es troba situat al carrer del Pont, al Centre Històric.
3-Santa Justa i Santa Rufina
Santa Justa és una ermita romànica al terme de Lliçà d’Amunt, que està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’edifici és d’una sola nau amb absis semicircular orientat a llevant i cobert amb volta de quart d’esfera. A la cara sud hi ha la porta dovellada, d’accés actual. Aquest portal, d’arc pla de pedra, té una petxina i dos petits pilars al damunt de la llinda i els angles treballats. Dins de la capella del Roser hi ha un retaule gòtic al·lusiu a la vida i martiri de les Santes Justa i Rufina.
 

4-Sant Feliu de Canovelles

Església parroquial, del primer art romànic, edificada entre els segles XI i XII, compta amb un absis circular amb una finestra esqueixada i arcs llombards sota la cornisa.
La façana principal, a l’oest, té sobreposada una portalada romànica del segle XIII. A l’interior trobem dos quadres dedicats a sant Roc i a sant Andreu.


Deixa un comentari