Propostes de turisme cultural al Vallès Oriental

Per tota la comarca trobem testimoniatges artístics, històrics i arquitectònics que formen part de l’herència cultural dels habitants del Vallès Oriental. L’ocupació humana del territori data d’èpoques molt antigues, i encara avui podem observar restes de les diferents etapes.

Hi ha moltes rutes culturals al Vallès Oriental. Avui us en proposem 4. Esperem que us agradin!

1.- Ruta dels dòlmens d’Aiguafreda


Per la seva situació al centre de la vall del Congost, entre el Montseny a l’est i els Cingles de Bertí a l’est, el territori d’Aiguafreda ha fet de límit entre les planes del Vallès i d’Osona. Aquest localització ha afavorit que hi hagi testimonis de la presència humana des de la Prehistòria. Entre aquests, es compten els monuments megalítics de la Serra de l’Arca i la seva rodalia, que assoleixen aquí una de les concentracions més notables de Catalunya (“arca” = dolmen).
Els dòlmens d’Aiguafreda són un conjunt de 5 monuments, als quals cal afegir els propers dòlmens del terme del Brull (2) i de Sant Martí de Centelles (2). Amb cronologies que van del 2500 al 2000 ANE, es tracta de monuments funeraris, segurament amb funcions de delimitació territorial, que han proporcionat algunes de les restes arqueològiques més interessants del país. Entre aquestes destaca, sobretot, el conegut ganivet de sílex del dolmen del Serrat dels Moros (Serra de l’Arca I), un dels més ben tallats i grans (32 cm.) de Catalunya.
La millor manera per accedir als dòlmens és a través del GR-2, que des d’Aiguafreda s’enfila pels contraforts del Montseny.


2.-Els Ibers a la Roca del Vallès

La situació estratègica de la Roca del Vallès, ha fet que sigui un municipi de gran importància en la història i defensa de Catalunya. A la zona de llevant, es desenvolupa, a partir del segle VI aC, la civilització ibèrica. Els ibers, que vivien en poblats, van desenvolupar una personalitat  pròpia, amb la seva llengua, escriptura i moneda. S’instal·laven als turons de la Serralada Litoral, buscant llocs de difícil accés i construint muralles i torres de vigilància per a la seva defensa. Exploten l’agricultura i la ramaderia com a principals activitats econòmiques, i disposen els seus habitatges un al costat de l’altre, formant carrers.
Trobem així el poblat iber de Céllecs, un dels jaciments més importants del Vallès. També destaquen el Turó de Castellans, el Turó Gros –o de Can Santpere-, el Turó de l’Arbocera i el de Can Joan Capella. A més, la Roca del Vallès disposa d’una riquesa cultural de molt abast, que podeu consultar al següent enllaç:

 3.- Cardedeu, ruta modernista, les torres d’estiueig

Us proposem que visiteu Cardedeu, un municipi ple d’encant i d’història. Podeu fer un recorregut per la vila i conèixer el seu passat a través de les torres modernistes bastides pels estiuejants barcelonins, algunes d’elles construïdes per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall. Des del Museu Arxiu Tomàs Balvey organitzen diferents itineraris guiats. Més informació: 

4.-Ruta pel centre de Sant Celoni


Sant Celoni compta amb un atractiu conjunt d’edificis i tradicions que evoquen la seva història i la vitalitat de la seva gent. Del patrimoni arquitectònic destaquen l’Església Parroquial de Sant Martí, amb una magnífica façana barroca decorada amb els esgrafiats més importants de Catalunya, el conjunt medieval de Sant Martí de Pertegàs i la Rectoria Vella, que situa el visitant als orígens de la vila. Us animem a  descobrir-los!

Feu un comentari