Els racons més frescos del Vallès Oriental per fugir de la calor

L’estiu apreta i els riscos de patir un cop de calor, augmenten a mesura que ho fan les temperatures. No a tots ens agrada anar a la platja i patir embotellaments i massificació, això fa que busquem alternatives com aquestes per fugir de la calor.

Causes d’un cop de calor

En condicions de calor extrema la capacitat del nostre organisme per autorregular i mantenir la nostra temperatura corporal dins dels límits tolerats per l’organisme es veu afectada a partir dels 35-37 graus de temperatura ambient.

A partir que passem d’aquests nivells, els mecanismes dels quals el cos disposa per equilibrar els guanys de calor de la nostra activitat corporal es poden col·lapsar. Quan passa la temperatura tendeix a elevar-se de forma contínua i es quan sorgeixen incidencies.

Per tant, és molt important que quan estem exposats a temperatures molt altes busquem com fugir de la calor i les aglomeracions.

Es recomana buscar zones més fresques on poder passar les hores de calor extrema d’una manera més amable.

És per això que pels que volgueu variar de platges i piscines, us hem fet una tria de llocs on podreu gaudir de la frescor de la natura.

Vall d’Olzinelles a Sant Celoni, vall de fonts i arbres singulars.

És una Vall desconeguda per molts, però potser en això resideix el seu encant.

Fer una passejada pels seus camins vol dir toparse amb, fonts, arbres monumentals, pous de glaç, ponts de pedra i una ermita.

A més a més tot en un recorregut ombrejat i sense grans desnivells.

Fugir de la calor entres arbres monumentals

Entre els arbres monumentals que trobarem pel camí hi ha l’alzina de la Pega, que és considerada la més alta de Catalunya, el castanyer del Gronxador que té la gràcia de/ comptar amb una branca lateral enorme que és la que li dona el nom i el Pi de les Tres Branques, un pi pinyer que es caracteritza per tenir dos troncs fusionats en un perímetre de 4,5 m. Fins no fa massa, aquest exemplar tenia tres troncs que s’enlairaven amunt des d’una mateixa soca, d’aquí el seu nom, però una estava en mal estat i va haver-se de tallar.

4 fonts que ens refresquen

Pel que fa a les fonts, pels entorns de l’ermita de Sant Esteve, que és un altre dels punts d’interès de la vall, n’hi ha dues que tenen noms relacionats amb l’església: la font de la Rectoria i la font del Rector.

La tercera, la font de la Pega, esta seca des de fa anys perquè no s’ha mantingut la mina que hi portava l’aigua. Aquesta, junt amb l’alzina, uns forns sobre el camí que mena a can Valls i la bassa de la Pega, també buida, formen un racó de conte en el qual és fàcil imaginar’s’hi els berenars i tardes d’estiu a la fresca de quan la gent es desplaçava a peu, en carro o en bicicleta.

La font que es troba en el millor entorn per fugir de la calor és la font de l’Aranyal. Costa una mica més arribar-hi i cal travessar el pont del mateix nom. També embardissar-se pel sot fins que, una mica més enllà d’un cedre molt gran., la trobareu. Al llarg del corriol que t’hi porta s’hi troben arbres propis de zones centreeuropees i alpines, com l’avet, el grèvol, la pícea o algun peu de faig que es suposa que van ser plantats per mans humanes.

Us deixem aquí un enllaç de la ruta a seguir per si us animeu a fer-la.

La Vall de Santa Fe del Montseny, camina al voltant de l’aigua

Els seus 1000 m d’altitud la converteixen en una zona perfecta per fugir de la calor.

Els que hi pugeu trobareu la felicitat tèrmica entre avets, faigs i roures a tocar de l’aigua del pantà de Santa Fe. Que val a dir que no es apte pel bany.

De fet, des del punt d’informació de Can Casades, surt una ruta senzilla fins a l’empedrat de Morou, on les vistes de 360º són de primer nivell.

Can Casades és una antiga casa d’estiueig de principis del segle XX, rehabilitada i reformada per la Diputació de Barcelona com a centre de visitants. El que més crida l’atenció són les tres sequoies gegants californianes plantades fa un segle davant de la casa.

Per arribar-hi no heu de fer res més que seguir les indicacions taronges que us faran baixar per la riera i agafar el camí que puja per davant de l’Escola de Natura Can Lleonart.

Si el que us ve de gust és donar la volta al pantà, haureu de seguir l’itinerari blau que transcorre per uns 2,7 km dins el bosc arran d’aigua.

També podreu passejar fins a la font del Frare, per l’itinerari lila, allà podreu redimir la calor, bevent aigua ben fresca.

El camí fins a la Font dels Frares està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda o amb dificultats visuals. Al centre d’interpretació hi trobareu material per a persones invidents o amb visió reduïda.

El Gorg de la Sort, a Aiguafreda, aigua, art i ecología

Ara canviem de zona i ens n’anem a la Vall del Congost al poble d’Aiguafreda, a un paratge fresc i agradable de recórrer que ens du fins a un gorg, no gaire gros, però que compleix perfectament la funció. Té una aigua fresca i clara i ens hi podem fer una capbussada i menjar un entrepà a les roques que l’envolten.

Hi arribarem a través d’una ruta circular senzilla de 4,5 kms que té el seu inici a la Font dels Enamorats, on hi podreu deixar el cotxe.

El Gorg de la Sort és només un dels punts d’interès de la ruta, la qual passa per un altre gorg, el de la Resclosa, per la casa del pintor Paco Ballesteros, que ens ofereix una exposició de pintura a dintre i un espai exterior decorat amb escultures, acolorides i peculiars, de personatges i figures abstractes.

Més endavant seguint la mateixa pista arribem a Aiguafreda de Dalt, i comencem a baixar. Fins ara tot havia estat pujada. Abans d’arribar al punt de sortida, es passa per, el Salgot una granja de porcs ecològica que es pot visitar. Estem d’acord que potser no és el millor lloc per fugir de la calor, però us la citem per si hi voleu tornar un altre día.

El Parc Mediambiental de Gualba

Aquest parc, per la seva situació en ple parc natural del Montseny i per l’amplitud d’un espai amb tots els serveis, és una opció atractiva per anar-hi a passar un o diversos dies.

Compta amb zones de barbacoa, restaurant, piscines, zona de càmping i bungalous.

El seu principal atractiu resideix en els voltants de la zona de serveis, on trobareu itineraris marcats per l’entorn.

Una de les excursions més boniques del parc és caminar fins al mirador de l’espectacular Salt de Gualba. Seguint una ruta circular d’uns 4 km a l’ombra arribarem al salt d’aigua.

Sense cap dubte la vegetació és un dels principals atractius de la zona, ja que varia en funció de si estem a les vores de la riera o en trams més assolellats. Al nostre pas trobarem pinedes, alzinars i plantacions de plàtans, totes elles espècies pròpies del terreny que trepitgem. El recorregut també ens ofereix oportunitats per refrescar-nos a les diverses fonts que anem trobant, així que ens podrem fer una bona remullada per baixar la sensació tèrmica de la calor. Els noms de les fonts estan inspirats en les espècies de la zona, om ara la de la Granota, la de la Molsa, la dels Ocells i la del Senglar.

Recordatris per combatre la calor. 

* Eviteu el sol directe i sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.

• Porteu una gorra o un barret.

• Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

• Procureu caminar per l’ombra,

• Porteu aigua i beveu-ne sovint, encara que no tingueu set.

• Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.

• Eviteu les activitats intenses.

• Beveu aigua, fins i tot encara que no tingueu set.

• Opteu per àpats lleugers, com ara amanides, fruites o sucs, que ajuden a tornar al cos les sals perdudes amb la suor.

• Eviteu: les begudes alcohòliques, perquè augmenten la deshidratació, així com les begudes estimulants, especialment les que continguin cafeïna. Els menjars molt calents i els que aporten moltes calories

• Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan els dies més calorosos.

Feu un comentari