Nit dels Museus al Vallès Oriental

Nit dels Museus al Vallès Oriental

Enguany l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus amb el lema ‘Museus, sostenibilitat i benestar‘.

Els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucions de confiança i amb un espais d’unió del nostre teixit social, estan en una posició única per promoure el canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social i la millora de la salut mental.

Com es destaca a la Resolució de l’ICOM “Sobre la sostenibilitat i l’aplicació de l’Agenda 2030, Transformar el nostre món” (Kyoto, 2019), tots els museus tenen un paper per impulsar la configuració i la creació de futurs sostenibles, i poden fer-ho a través de programes educatius, exposicions, activitats de divulgació comunitària i investigació.

Cada any, des del 2020, el Dia Internacional dels Museus dóna suport a un conjunt d’ODS. El DIM 2023 se centrarà en:

 

  • Objectiu 3 Salut i benestar mundial: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones i edats, en particular pel que fa a la salut mental i l’aïllament social.
  • Objectiu 13 Acció pel clima: Prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus impactes, adoptant mesures de baixes emissions en carboni al Nord Global i estratègies de mitigació al Sud Global.
  • Objectiu 15 La vida a la terra: Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, amplificant les veus dels líders indígenes i conscienciant sobre la pèrdua de biodiversitat.

 

Els museus catalans amb el DIM 2023

Un any més, des del Departament de Cultura de la Generalitat es proposa al conjunt de museus catalans sumar-se a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023, tot organitzant jornades de portes obertes i activitats que segueixin el lema de l’ICOM, des de dissabte 13 de maig fins diumenge 28 de maig, en funció de la disponibilitat de cada equipament.

La Nit dels Museus se celebrarà dissabte 13 de maig.

Per al DIM 2023, es continuarà donant suport als museus catalans. D’una banda, es crearà una imatge gràfica conjunta perquè els diferents equipaments la puguin adaptar i utilitzar i, de l’altra, es farà la màxima difusió a través dels canals propis de totes les iniciatives que els museus organitzin tant de forma individual com a través de les xarxes de les quals formen part.

Com sempre, la campanya es farà en coordinació i amb la col·laboració d’ICOM i de totes les administracions amb responsabilitats patrimonials: les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i l’ICUB. I amb el treball de suport de les xarxes de museus: Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, Xarxa de Museus d’Arqueologia i Jaciments de Catalunya, Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya, Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, Xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona, Xarxa territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre i Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran.

 

Info Cardedeu: https://museudecardedeu.cat/agenda/

Info Granollers: https://museugranollers.cat/

https://www.mcng.cat/

Info Mollet del Vallès: https://www.museuabello.cat/

Info Caldes de Montbui: https://www.visiteucaldes.cat/

Info Montmeló: https://www.montmelo.cat/ca/pl229/el-municipi/guia-d-equipaments-i-serveis/id6/museu-municipal.htm

Info Vallgorguina: https://www.vallgorguina.cat/ajuntament/cataleg-de-serveis/museu.html

Deixa un comentari