Олія Вера, скарб Вальєс Орієнталь

26 листопада відзначається Всесвітній день оливкової олії, і ми хочемо відзначити оливкову олію Вера, скарб Вальєс Орієнталь.

Оливкова олія вважається одним із дієтичних жирів із найкращою харчовою цінністю, тому вона є зірковим продуктом середземноморської дієти. Вона налічує багато видів та високоякісних сортів, і в Вальєс Орієнталь нам пощастило виробляти один з найбільш дорогоцінних: олію Вера.

Олія сорту Вера, з Вальєс Орієнталь, маловідома публіці, характеризується витримкою та низькою кислотністю, що робить її продуктом з великим потенціалом якості. Це насичена олія з фруктовим, злегка пряним і гірким смаком, що надає ій чудову збалансованість. Олія Вера виробляється традиційним способ: холодним віджимом виходить натуральна олія з унікальними смаковими та якісними характеристиками.

Серед багатьох властивостей олії Вера виділяються захист від захворювань серця та насиченість вітамінами А, Е та К. Незамінний інгредієнт у всій каталонській кухні, вона також допомагає загоювати рани та підходить для дитячого харчування, оскільки складається з ненасичених жирів. Олія Вера виробляється традиційним способ: холодним віджимом виходить натуральна олія з унікальними смаковими та якісними характеристиками.

Аграрний кооператив Вальєс провів  інвентаризацію від імені ради округу, щоб з’ясувати стан оливкових гаїв місцевого сорту оливкових дерев Вера в муніципалітетах Вальєс. Сільськогосподарський кооператив Vallès замовив  в IRTA (Інститут агропродовольчих досліджень і технологій) Мас Бове провести дослідження для «Пошуку та ідентифікації місцевого сорту «Вера» а також визначити його фенотипові  та молекулярні характеристики» та зареєстрував сорт Вера з Вальєс до реєстру сортів збереження. Ви можете ознайомитися з деталями дослідження на веб-сайті Мережі земельних продуктів регіональної ради Вальєс Орієнталь і на веб-сайті проекту  Оливкові гаї Вера дель Вальєс.

В дослідженні було встановлено, що оливкові дерева сорту Вера зустрічаються по всьому регіону  Вальєс Орієнталь на Оксиденталь; загалом 38 виробників знаходяться в Бігес, Кальдес, Кановес і Самалус, Кастеллар-дель-Вальес, л’Аметла, ла-Гарріга, ле-Франкезес і Сентменат, і саме в ла-Гарріга є лідером по кількості.

У Вальєсі площа оливкових гаїв цього сорту становить 166,96 га. За підрахунками, кількість оливкових дерев  Вера дель Вальєс становить 12 843. Крім того, ми говоримо про оливкові дерева з великою історією; у Кальдес-де-Монтбуї було знайдено зразок величезного дерева цього сорту.

У цьому дослідженні всі залучені сторони хотіли висвітлити унікальні характеристики сорту, який був затьмарений більш комерційними сортами, і в той же час мати можливість внести свій внесок у заходи для уповільнення поступового залишення оливкових гаїв і сприяння просуванню спільне ведення сільського господарства. Мається на увазі визнання якісного та унікального продукту, який може зміцнити структуру сільськогосподарського виробництва.

Зважаючи на всі ці якості та характеристики олії Вера дель Вальєс, Рада округу роками працювала над відновленням оливкових дерев цього сорту, а також тісно співпрацювала з виробниками. Регіональна рада  Вальєс Орієнталь хоче зробити ще один крок вперед і досягти створення знака якості цієї олії. Таким чином,  олія Вера дель Вальєс отримає заслужену відзнаку, що поставить її поряд із найвідомішими брендами.

Чи знали ви цей рідкий скарб нашого краю? Ви можете знайти його в багатьох магазинах з місцевими продуктами в регіоні та скуштувати вдома або прийти на наступний ярмарок Вера де Бигес і Рієльс та  познайомитися з ним, скуштувавши олію з домашнім хлібом.

Leave a Comment