Найпрохолодніші куточки Вальєс Орієнталь, де можна врятуватися від спеки

Літо швидко наближається, і ризики отримати тепловий удар зростають разом із підвищенням температури. Не всі ми любимо ходити на пляж і страждаємо від заторів і скупченості, що змушує нас шукати альтернативи, як ці, щоб врятуватися від спеки.

Причини теплового удару

В умовах сильної спеки на здатність нашого організму саморегулюватися і підтримувати температуру тіла в межах, які переносяться організмом, знижується через температуру навколишнього середовища  від 35-37 градусів тепла.

Як тільки ми перевищуємо ці рівні, механізми організму, що балансують отримане тепло від нашої фізичної діяльності, можуть зламатися. Коли це відбувається, температура буде постійно підвищуватися, і саме тоді може трапитися  тепловий удар.

Тому дуже важливо, щоб під час підвищення температур ми шукали способи врятуватися від спеки та великих скупчень людей.

Рекомендується шукати більш прохолодні місця, де можна провести години сильної спеки.

Тому для тих, хто хоче відпочити від пляжів і басейнів, ми зробили добірку місць, де можна насолодитися свіжістю природи.

 Валь д’Олцінельєс в Сант Селоні, долина унікальних фонтанів і дерев.

Це долина, невідома багатьом, але, можливо, саме в цьому  і полягає її чарівність.

Прогулюючись її стежками, можна зустріти фонтани, монументальні дерева, крижані колодязі, кам’яні мости та  чарівний скит.

Більше того, все це знаходиться на тінистій трасі без великих ухилів.

Врятуватися від спеки серед монументальних дерев

Серед монументальних дерев, які зустрічаються  по дорозі, є дуб Пега, який вважається найвищим у Каталонії, каштан Грончадор, який має  витончену та величезну бічну гілку, від якої і походить його назва,  та Трьохстовбурна сосна, головною характеристикою якої є два стовбури, зрощені в периметрі 4,5 м. До недавнього часу це дерево мало три стовбури, що виростали з одного, звідки і походить назва цього екземпляру, але один з них був у поганому стані, і його довелося спілити.

4 джерела, які нас освіжають

Що стосується джерел, навколо скиту Сант-Естеве, славної пам’ятки долини, є два, чиї назви, пов’язані з церквою: ректорату та священика.

Третє джерело, джерело Пега, роками було сухим, оскільки шахта, з якої туди надходила вода, не обслуговувалася. Воно, разом із дубом, деякими печами на стежці, що веде до Кан-Вальса, і басейном Пега, також  нині порожнім, утворюють куточок історії, у якому легко уявити собі літні підвечірки та  свіжу воду з тих часів, коли люди подорожували пішки, або возом чи велосипедом.

Джерело Араньял  є найкращим місцем для втечі від спеки. Доїхати сюди трошки складніше, і необхідно перетнути однойменний міст. Також треба  пробратися  через отвір, що знаходиться трохи далі від дуже великого кедра. Уздовж стежки, яка веде далі, ростуть дерева, характерні для центральноєвропейських та альпійських областей, такі як ялиця, падуб, ялина або деякі букові дерева, які, як вважають, були посаджені руками людини.

Ми залишаємо тут посилання на маршрут, яким треба слідувати, якщо ви зацікавлені його повторити.

Ла Валь де Санта Фе дель Монтсень, прогулянка біля води

Її висота 1000 метрів перетворює цю долину на  ідеальне місце для втечі від спеки.

Ті, хто підніметься туди, досягнуть справжнього температурного блаженства серед ялин, буків і дубів біля води болота Санта-Фе. Але треба зазначити, що це місце не прийнятне для купання.

До слова, від інформаційного пункту Can Casades є простий маршрут до бруківки Мору, звідки відкриваються першокласні види на 360 градусів.

Кан Касадес — це старий літній будинок початку 20-го століття, відновлений і реконструйований урядом Барселони, як місце для відвідувань. Найбільше уваги привертають три гігантські каліфорнійські секвойї, посаджені століття тому перед будинком.

Потрапити туди дуже легко:  необхідно слідувати помаранчевим вказівникам, які проведуть вас униз по струмку, і йти стежкою, яка йде вгору перед школою природи Кан Леонарт.

Якщо ви бажаєте обійти болото, слід йти синім маршрутом, який пролягає приблизно на 2,7 км в лісі вздовж води.

Також можна прогулятися до джерела Фраре, по фіолетовому маршруту, де можна охолодитися, випивши дуже прохолодної води.

Шлях до цього джерела  адаптований для людей з обмеженою рухливістю або проблемами зору. У перекладацькому центрі ви знайдете матеріали для незрячих або слабозорих людей.

Ель Горг де ла Сорт в Айгуафреді, вода, мистецтво та екологія

Тепер ми змінюємо район і переносимося до Валл-дель-Конгост у містечку Айгуафреда, прохолодного та приємного місця для прогулянок, яке веде нас до ущелини, не дуже великої, але яка ідеально виконує свою функцію.  У ній – прісна та чиста вода, в яку можна пірнути, а також перепочити та перекусити бутербродами д на скелях,що її оточують.

Сюди можна потрапити простим кільцевим маршрутом довжиною 4,5 км, який починається біля Джерела дельс Енаморатс, де є  місце для пакрування.

Горг де ла Сорт — це лише одна з визначних пам’яток на маршруті, який проходить через іншу ущелину, Реклоза, біля будинку художника Пако Бальестероса, що пропонує нам виставку живопису всередині та простір зовні, прикрашений барвистими та своєрідними скульптурами персонажів та абстрактних фігур.

Далі, прямуючи тією ж стежкою, ми досягаємо  Айгуафреда де Дальт і починаємо спускатися. до цього моменту увесь шлях був вгору. Перш ніж дістатися до пункту відправлення, ми проходимо повз Сальгот, органічну свиноферму, яку можна відвідати. Ми погоджуємося, що це може бути не найкращим місцем для втечі від спеки, але ми згадуємо про це на випадок, якщо ви захочете повернутися сюди при іншій нагоді.

Екологічний парк Гуальба

Цей парк, завдяки своєму розташуванню в центрі природного парку Монтсень та великому простору з усіма послугами, є привабливим варіантом, щоб провести там один або кілька днів.

Тут є зони для барбекю, ресторан, басейни, кемпінг і бунгало.

Його головна привабливість полягає в місцезнаходженні – з одного боку, є зона обслуговування, а з іншого – маршрути для прогулянок на природі.

Однією з найкрасивіших екскурсій у парку вважається прогулянка до оглядового майданчика Сальт-де-Гуальба. По кільцевому маршруту близько 4 км в тіні ми дійдемо до водоспаду.

Sense cap dubte la vegetació és un dels principals atractius de la zona, ja que varia en funció de si estem a les vores de la riera o en trams més assolellats. Al nostre pas trobarem pinedes, alzinars i plantacions de plàtans, totes elles espècies pròpies del terreny que trepitgem. El recorregut també ens ofereix oportunitats per refrescar-nos a les diverses fonts que anem trobant, així que ens podrem fer una bona remullada per baixar la sensació tèrmica de la calor. Els noms de les fonts estan inspirats en les espècies de la zona, om ara la de la Granota, la de la Molsa, la dels Ocells i la del Senglar.

Безсумнівно, рослинність є однією з головних визначних пам’яток цієї місцевості, оскільки вона змінюється залежно від того, чи знаходимося ми на березі струмка, чи на більш сонячних ділянках. На нашому шляху можна зустріти як  соснові гаї, дубові гаї так і  бананові плантації, всі вони –  місцеві на цій терріторіїї. Маршрут також пропонує нам можливість охолодитися на різних джерелах, які ми знайдемо, тож ми можемо добревідпочити, щоб зменшити теплові відчуття від спеки. Назви джерел навіяні видами місцевості, такими як жаба, мох, птахи та кабан.

Поради, щоб пережити спеку.

* Уникайте прямого сонця та не виходьте на вулицю опівдні, коли найспекотніше.

• Носіть кепку або капелюх.

• Носіть легкий (наприклад, бавовняний), світлий і вільний одяг.

• Намагайтеся ходити в тіні,

• Беріть із собою воду та часто пийте, навіть якщо ви не відчуваєте спраги.

• Трохи намочіть обличчя і навіть одяг.

• Уникайте активної  діяльності.

• Пийте воду, навіть якщо ви не відчуваєте спраги.

• Вибирайте легкі страви, такі як салати, фрукти або соки, які допомагають повернути в організм солі, втрачені з потом.

• Уникайте: алкогольних напоїв, оскільки вони посилюють зневоднення, а також стимулюючих напоїв, особливо тих, що містять кофеїн, і  дуже гарячих та калорійних страв.

• Слідкуйте за прогнозами погоди, щоб бути готовими для найспекотніших днів.

Leave a Comment