Descobreix les Castanyedes del Vallès Oriental

És ben sabut que el Montseny és terra de castanyers. Però quan pensem en castanyes, a tothom li ve al cap un nom: Viladrau. Sí, a Viladrau es concentra la major part dels castanyers del Montseny, però sabíeu que al Vallès Oriental també tenim castanyedes? Aprofitant que és època de castanyes, us en descobrim algunes de les que hi ha a la comarca.

Castanya del Montseny. Foto: TurismeVallès

Les castanyedes de Vilamajor

Al terme municipal de Sant Pere de Vilamajor s’amaguen algunes de les castanyedes de la comarca. Es concentren, sobretot, a la zona nord de l’ermita de Santa Susanna de Vilamajor i al voltant de Sant Elies de Vilamajor. 

El castanyer d’en Cuch

Cànoves presumeix de tenir l’arbre més gran de Catalunya i el castanyer de dimensions més grans de la península ibèrica. És el castanyer d’en Cuch, un arbre amb uns 12 metres de diàmetre. Situat a la finca que porta el seu nom, l’interior del castanyer és buit, fet que va permetre que durant un temps hi visqués un carboner de la zona, on hi tenia jaç i, fins i tot, llar de foc. L’accés a la finca amb vehicle motoritzat està prohibit, però sabíeu que una empresa del poble hi organitza visites guiades?
Castanyer d’en Cuch. Foto TurismeVallès

Les castanyedes de Cànoves

El castanyer de Can Cuch és un arbre aïllat que queda fora de les castanyedes, però, a Cànoves, també hi trobem zones de castanyers. Una és a l’entorn de la finca de Vallforners i si camineu més amunt de l’embassament de Vallforners i us dirigiu a la masia de Can Gesa, dins de la finca de Can Quintana, també podreu gaudir d’una passejada entre castanyers. Ben aprop, hi trobareu l’ermita de Sant Salvador. No us la perdeu!

La castanyeda de Figaró

A Figaró es troba una altra de les castanyedes del Vallès Oriental. És a la zona de Can Plans, a la finca de Can Xicota. Aquí, a part de gaudir de la passejada, hi trobareu unes visites magnífiques a la plana vallesana i als Cingles de Bertí.
 

Des de Can Plans es poden veure els Cingles de Bertí. Foto TurismeVallès

Si collim castanyes, sentit comú

A aquesta època, la majoria de les castanyes ja han estat recollides, però si en trobeu, apliqueu el sentit comú si us en voleu endur a casa. Com explica TurismeMontseny, cal l’autorització dels propietaris per recollir castanyes, sacsejar les branques per fer-les caure perjudica els arbres i els fruits només es poden collir quan han caigut de l’arbre. Les indicacions que els agents forestals expliquen en aquest vídeo de VOTV també cal tenir-les en compte per conservar aquest territori. No oblideu que el Montseny és Reserva de la Biosfera i Parc Natural!

Per la Castanyada, castanyes del Montseny

Diu la tradició que antigament, les castanyeres de Barcelona només volien torrar castanyes que vinguessin del Montseny, en concret, de Viladrau. Però quines qualitats amaguen? Són unes castanyes de color pujat i brillant, petites, molt dolces i fàcils de coure. A partir d’aquí, la castanya és un fruit que es caracteritza per ser rica en hidrats de carboni, tenir calci, potassi i poc greix i sodi. La majoria de les castanyes que donen les castanyedes del Vallès són per consum propi i no es comercialitzen. Però si voleu menjar castanyes del Montseny, La Castanya de Viladrau és una empresa que s’encarrega de recol·lectar la major part de la Castanya del Montseny i elaborar-ne tot tipus de productes. I no és l’única empresa que aprofita aquest fruit pels seus productes. Cervesa del Montseny ha creat la Montseny Castanya, una cervesa d’alta fermentació elaborada amb un 75% de malta d’ordi i un 25% de castanya ecològica. Així que aquesta Castanyada, ja ho sabeu, castanyes del Montseny acompanyades d’una Montseny Castanya.

Feu un comentari