I tu? Per què no vas de compres en bici?

Si estàs a favor de comprar als comerços de proximitat, però a vegades voldries més opcions que les del barri, anar de compres en bici pot ser la solució.

Compres en bici = temps que inverteixes en tú.

Quan compres en bicicleta, anar a comprar es converteix en una activitat per si mateixa. Tot al contrari de quan acudeixes a les grans superfícies on la compra setmanal es converteix en un tràmit més que s’ha de resoldre de la manera més ràpida possible. De fet, si t’ho pares a pensar, en el cas de les compres d’aliments, no et sembla curiós que els hi dediquem tan poc temps? Ho fem quasi en pilot automàtic i és una de les compres més importants, tenint en compte que tot el que comprem, més tard entrarà al nostre cos i d’això en dependrà la nostra salut.

Escollir fer les compres en bici implica més temps. Però és un temps que deixaràs de patir-lo, per començar-lo a gaudir. En realitat és un temps que el dedicaràs a experimentar i a deixar fluir la teva curiositat. Començaràs a pensar amb més deteniment què compres, quan en necessites (per no sobrecarregar-te de pes) on ho compres, a qui, perquè i què faràs amb aquests aliments. Això t’evitarà malbaratar aliments i et farà ser més conscient de què fas servir a la teva cuina.

El trinomi comprar, cuinar, menjar, de cop, tindrà una dimensió diferent.

Ves ben equipat per fer les teves compres en bici

El transport de què has comprat possiblement sigui un dels reptes més gran a l’hora de fer les compres en bici. Al mercat hi ha moltes opcions perquè ho puguis fer amb comoditat, però, quines són les millors opcions?

Per poder aprofitar bé el viatge i poder dur el màxim de coses, és recomanable que t’equipis adequadament. El més important és tenir clares les teves possibilitats físiques i no sobrecarregar-te, ja que si ho fas pots comprometre el teu equilibri sobre la bicicleta o patir alguna lesió. Per tant, el primer pas es començar fent compres senzilles i a poc a poc anar pujant el nivell. És a dir, no fa falta que de cop et compris l’últim model de remolc per bicicletes, pots començar amb alguna motxilla que tinguis per casa i provar si et sents còmode amb l’experiència. Si quan tornes de fer les compres en bici et sents satisfet i creus que aquesta pràctica millora la teva qualitat de vida i la de la teva comunitat. No hi ha dubte: això és per a tu. Torna-ho a provar uns quants cops més i si veus que ho pots integrar com a hàbit potser és el moment de pensar a invertir en una cistella, alforges o contenidors pensats i fets expressament per anar de compres en bici.

Pels més convençuts hi ha remolcs i bicicletes de càrrega que poden transportar pesos i volums considerables. Veuràs que amb un bon equip aniràs augmentant la freqüència i la quantitat de coses que compres i ho faràs amb menys temps i menys esforç.

Informa’t del mercats que tens a prop teu

Als mercats municipals la vida pren un color diferent. Els crits de les gitanes, les gangues, els productes frescos i aquelles mercaderes que saps que porten qualitat a bon preu són al·licients per gaudir-los. Sempre descobreixes alguna cosa interessant si estàs a l’aguait.

Al Vallès cada dia tens més d’un mercat ambulant en marxa i, per tant, si al teu poble, o al poble on passes uns dies, no n’hi ha cap, segur que en trobes algun ben a prop. Normalment els mercats són al matí. El més habitual és que els mercaders, ben d’hora, muntin les parades i recullin cap al migdia, normalment a les 13 h és quan comencen a plegar veles.

Si treballes als matins, no hi ha dubte que t’hauràs d’organitzar per anar als que es fan el cap de setmana, com el de Canovelles o el de Lliçà d’Amunt. Però si treballes a la tarda, pots anar al que facin al teu poble o dedicar el matí a pedalar fins al poble més proper per fer la compra de la setmana. Has pensat que si vas de compres en bici pel poble, o més i tot, et llances a anar al mercat del poble del costat, mataries dos ocells d’un tret? Quins ocells? Doncs, les compres i el gimnàs. Si ho fas un parell de cops a la setmana te n’estalvies la quota mensual.

Al Vallès hi ha poblacions que ja estan connectades amb carrils bici en bones condicions i, per tant, perquè no provar-ho?

Et deixem la relació de mercats aquí perquè els puguis consultar. En tenim més de 30, així que no tens excusa per no pedalar-hi. 

Compra menys, més sovint i coneix la gent del barri

Tal com ja dèiem més amunt, amb la bicicleta no es poden fer compres massa grosses pel tema del pes. Perquè et facis una idea, en una motxilla es poden transportar sense massa problema de 3 a 5 kg de pes i no gaire volum. Per tant, caixes o ampolles massa grosses no són massa pràctiques de traginar. Pels que escullen canviar d’hàbits i començar a anar de compres en bici, solen anar més sovint a comprar però fent compres més petites. És quasi com tornar als orígens i fer la compra diària als petits comerços del barri. I tot això té una part reconfortant que és la de la relació amb la gent del barri.

El fet d’anar més sovint a la botiga també et fa estar més en contacte amb els botiguers i establir una relació més propera amb ells. A poc a poc, aquest dia a dia et permet sentir-te més integrat al lloc on vius. A més a més, quan vas en bicicleta tot pren una nova dimensió i de cop apareixen noves botigues i comerços, que mai avanç havien existit per a tu. Botigues amb producte a granel, fruiteries, llibreries, de roba original, de productes de neteja o d’higiene personal… Tots ells comerços de persones que, com tu, opten per una manera diferent de consumir i de viure. Persones emprenedores que aporten productes diferents dels de gran consum.

Assegura bé la teva bici

  • Anar de compres en bici vol dir que hauràs de deixar la teva bicicleta amb el cadenat i et mouràs a peu pels carrers propers o pel mercat.
  • Per tant, és important que deixis la bici ben protegida per tal d’evitar robatoris i ensurts innecessaris.
  • Per això et deixem per aquí algunes recomanacions en forma de llistat que sempre és més fàcil de llegir i recordar:
  • Aparca la bici en un aparcament especial si en trobes.
  • En cas que no, lliga-la a una estructura que estigui fix, com fanal, arbre, paperera o canonada, per posar alguns exemples.
  • Assegura’t que sobretot el quadre i la roda de darrere quedin lligades.
  • Deixa la bici en un lloc amb bona visibilitat i transitat per vianants.
  • Busca un cadenat adient en funció de la zona per on et moguis i el temps que la bici queda sola. Et deixem aquí un enllaç sobre el tema.

En resum, quins som els beneficis d’anar de compres en bici?

Anar de compres en bici millora la teva qualitat de vida i transforma la teva manera de veure el món. T’apropa a un estil de vida més humà i respectuós amb les persones i l’entorn, i més d’acord amb les teves necessitats reals.

Perquè anant en bici a comprar …

-Inverteixes més temps en tu i en la qualitat dels teus aptes

-Fas exercici

-Coneixes millor el teu barri i la seva gent

-Fas nous descobriments

-Ajudes al comerç del barri a prosperar

-Disminueixes la teva petjada de carboni

-Descobreixes nous barris

-Redueixes el malbaratament alimentari a la teva cuina

-Disminueixes l’ús de bosses de plàstic.

Qui més s’anima?

Feu un comentari