Aventura’t als GR del Vallès Oriental

Tots aquells que visiten el Vallès Oriental es queden bocabadats amb la natura i els espais naturals que presenta la comarca. Aquí s’hi pot gaudir de passejos tranquils en família pels boscos mentre s’observa la vegetació i la fauna. Però pels que els agraden els esports, el territori ofereix nombroses propostes i activitats d’aventura.
En el cas del senderisme, al Vallès Oriental hi trobareu un relleu divers amb petites i acollidores valls o cims agrestos, turons i serres que permeten fer excursions de tota mena. I és que el territori presenta una àmplia  xarxa de senders de gran recorregut (GR) perquè descobriu tots els racons amagats del territori.
Aquests senders  de gran recorregut es caracteritzen per ser camins senyalitzats (amb símbols blancs o vermells). Els que passen pel Vallès Oriental són el GR-2, el G-5, el GR-92 i el GR-97. A continuació us explicarem per quins punts passen aquestes rutes i que hi podeu veure.

El GR-2:
El sender de gran recorregut 2 uneix les poblacions de la Jonquera (l’Alt Empordà) amb Sant Adrià del Besós (el Barcelonès) i té una distancia de 211 kilòmetres. Aquest itinerari es troba dividit en 13 etapes segons la Federació d’Entitats d’Excursionistes de Catalunya, d’entre 10 i 22 km cadascuna. 
És un itinerari llarg però que val la pena, donat que recorre zones molt verdes i pobles encantadors de l’interior. El punt d’inici és la població de la Jonquera  i es dirigeix cap al sud creuant el riu Muga a Boadellà de l’Empordà.
L’itinerari segueix al sud i gira a l’oest a la comarca de la Garrotxa, rodejant la zona volcànica i la Fageda d’en Jordà per arribar a Osona. Després de passar per diferents municipis i divisar alguns espais naturals com el pantà de Sau, el massís de les Guilleries o el Montseny s’arribà a la població d’Aiguafreda, del Vallès Oriental. Les següents etapes baixen des del municipi cap a Sant Martí de Centelles, Tagamanent, Figaró-Montmany i La Garriga. La penúltima etapa descendeix per Llerona, Canovelles, Granollers i Montmeló. Finalment, l’itinerari acaba a Sant Adrià del Besòs, després de passar per Sant Fost de Campsentelles, Martorelles i Santa Coloma de Gramenet. 
El GR-5:
El GR-5, també anomenat sender dels miradors té una distància d’uns 201 kilòmetres aproximadament i a travessa les comarques de  el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia, Baix Llobregat el Vallès Occidental,  el Vallès Oriental i el Maresme. És conegut també com el sender dels parcs naturals perquè travessa cinc zones verdes protegides del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç de Munt i l’Obac, el Montseny i el Montnegre-Corredor.
El punt inicial de l’itinerari és la ciutat de Sitges, punt de trobada d’artistes modernistes. De la platja s’enfila cap al parc natural del Garraf, des d’aquí baixa al Penedès, recorrent els camps de cultiu de la vinya i enfila cap al massís de Montserrat on recomanem fer una visita al seu monestir benedictí. El camí segueix al Vallès Occidental travessant el parc de Sant Llorenç de Munt i Sant Llorenç Savall fins a arribar a Sant Feliu de Codines. Aquest poble és l’entrada a la comarca del Vallès Oriental. Seguint es podrà visitar Sant Miquel del Fai i els espectaculars salts d’aigua del riu Tenes. El descens del sender porta al municipi d’Aiguafreda fins a tornar a al cim del Tagamanent i donar entrada al Parc Natural del Montseny. Les darreres etapes del recorregut passen pels boscos de Sant Celoni i després s’arriba, molt a prop del mar, al Montnegre-Corredor. El punt final del recorregut arriba a les platges de Canet de Mar. 
El GR-92:
El Sender de gran recorregut 92, també conegut com el sender de la Mediterrània ressegueix el litoral català a una distància de 561 km i 31 etapes. És interessant perquè travessa zones de platges i caletes petites i zones de l’interior amb boscos i parcs naturals.
El GR92 comença a Portbou i es dirigeix als aiguamolls de l’Empordà i les ruïnes gregues d’Empúries. Després de pujar al massís del Montgrí (l’Escala), baixa a Begur i a Palafrugell. A continuació, segueix per la serra de les Gavarres i passa per Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar.
Després de passar per la costa es desvia a l’interior fins a arribar al Vallès Oriental.  En aquest punt es travessa l’espai natural del Montnegre-Corredor, d’es d’on es pot observar l’exuberant vegetació, sobretot, al Coll de Sant Benet i s’arriba a la població de Vallgorguina. L’etapa 15 ens portarà al Parc del Corredor. Destaquen especialment, els punts El Pradell i El Trull i El Far. El punt final és al Coll de Can Bordoi, per la seva proximitat amb Llinars del Vallès. A partir d’aquí es seguirà per Vallvidrera, El Garraf, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, l’Ametlla de Mar i Ulldecona. 
El GR-97:
El GR-97 uneix el naixement del riu Tordera amb el curs del riu Llobregat i te una distància total d’uns 107 kilòmetres (el sender més curt dintre del grup de gran recorregut). Aquesta ruta passa per llocs molt verds i tranquils i també per algunes d de les zones més urbanitzades de la província de Barcelona. Així doncs, el recorregut permetrà descobrir alguns racons que encara es mantenen verges d’aquesta regió industrial.
El primer punt d’inici és la població de Sant Celoni (Vallès Oriental) on podeu visitar la Font Fosca i la seva àrea de lleure. Després de passar per un dels trams del riu Tordera en unes quatre hores s’arriba a Sant Antoni de Vilamajor. La segona etapa creua el torrent del Joncar i el Torrent d’Alfou, així com camps de conreus i tot tipus de masies, fins al Consell del Poble de Llerona (Les Franqueses del Vallès). Després, es segueix el camí cap al veïnat del Mas Fabrera i Can Plandolit fins arribar al riu Tenes. Quan portem gairebé quatre hores divisem Sant Esteve de Palaudàries (església i casa pairal). Després ens dirigim cap a Torre Marimón (Caldes de Montbui) últim tram del Vallès Oriental. El sender segueix, però, passant per Sabadell, Terrassa, Viladecavalls i Martorell. 
En definitiva, si veniu al Vallès Oriental a fer senderisme de llarg recorregut gaudireu al màxim, ja que el territori ofereix uns itineraris molt interessants per descobrir. Des de camins que passen per la costa i el litoral, a parcs naturals o grans municipis. I vosaltres, us atreviu a fer senderisme?

Feu un comentari