El “planazo” dels artistes del Montseny per aquest 2022

Si t’apassiona l’art i vols recolzar als artistes del Montseny, el primer que necessites es conèixer-los. 

Ells ho tenen clar, i per això s’han posat les piles per ensenyar-te la seva obra.

Perquè…

Què és un artista sense públic?

Com a persones dinàmiques i creatives que són, el col·lectiu d’artistes del Montseny no poden deixar de moure’s.

N’hi ha que només es dediquen a la seva obra, però també hi ha, els que s’impliquen a la gestió cultural dels seus pobles i llancen propostes per dinamitzar-los.

Aquest és el cas de la Susanna Gutierrez, de Nidart i de la Georgina Misser i l’Albert Valentí, de Ruscalleda Espai d’Art.

Quan ens vam conèixer vam congeniar en molts aspectes. Estem una mica cansats que l’art sempre hagi de dependre de subvencions.  Així que vam decidir d’aportar més valor al binomi natura / gastronomia dels típics caps de setmana al Montseny, i afegir-hi un pessic d’art. La idea és que el públic tingui un cap de setmana més complert i divertit.” Ens explica la Susanna

Pels nostres artistes, el Montseny és un punt que té tirada per si mateix, per l’oferta de natura i de bons aliments que té.

Després de dos anys de pandèmia, ara que la cosa comença a millorar i que anem de cara al bon temps, la gent té ganes de sortir i de fer coses. Per tant, què millor que afegir a les escapades de cap de setmana un ingredient tan saborós com és l’art?

Per ells, l’objectiu és sumar. No hi ha dos artistes iguals i, per tant, crear sinergies entre ells i fer equip per oferir la seva obra al públic és un repte que els ve molt de gust de fer. 

“No ens veiem com a competència sinó com a complement”

I, de què va aquest “planazo” que proposen els artistes del Montseny?

Et sonen les rutes de tapes que es fan pel nord d’Espanya? Doncs, què passaria si les oferíssim en un format més artístic?

El dia que a la Susana, la Georgina i a l’Albert els va passar pel cap aquesta idea, va ser quan tot va començar.

De seguida van involucrar quatre centres d’exposicions més de la comarca, i el resultat és una iniciativa molt refrescant que els artistes del Montseny han batejat amb el nom de  Montseny Circuit d’Art.

El primer està previst pel proper cap de setmana 19 i 20 de març.

Però en venen més perquè això ha arribat per quedar-se.

6 sales, 6 exposicions, un cap de setmana

Els espais involucrats ja compten amb les seves exposicions temporals d’artistes locals, però no tots estan sempre oberts en cap de setmana.

Així que…Què passaria si un cap de setmana al trimestre, tots obrissin simultàniament?

I si,  a més a més, les exposicions estiguessin amenitzades per concerts, visites guiades, llegida de contes, passejades comentades i copes de cava?

“De poble a poble no hi ha més de 15 minuts en cotxe, i aquesta és la gràcia. A més de les sales d’exposicions,

hem volgut involucrar els nostres hostalers que també han passat temps molt difícils”.

Per tant, és igual si ets de la comarca, de Barcelona o de rodalies. 

El pla consisteix en que vinguis i comencis la teva pròpia aventura recorrent museus, fent passejades, menjant de meravella i sobretot, gaudint del caliu de la gent.

I si ho fas en bona companyia i et vols quedar a dormir, millor que millor, així el diumenge podràs acabar el circuit sencer.

No em diguis que no és un “planazo”!!

Descarrega’t el programa

Els centres que hi participen son:

L’Espai Ruscalleda Art i L’Espai d’Art, tots dos de Llinars 

El Nidart, de Santa Mª de Palautordera 

La Rectoria Vella, de Sant Celoni

El Museu Arxiu Tomàs Balvey, de Cardedeu 

El Centre d’Art la Rectoria, de Sant Pere de Vilamajor

Per què hi ha tants artistes als pobles del Montseny?

Ben segur, que és per la influència del Circ Cric i del seu entranyable Tortell Poltrona, que molts artistes vinculats a les arts escèniques han conegut pobles com Santa Maria o Sant Esteve de Palautordera, i n’han acabat fent la seva llar.

Però la cosa no queda aquí, durant els darrers anys, també s’han instal·lat a la comarca artistes vinculats a altres disciplines, com les arts plàstiques o a la fotografia.

Cada un d’ells té una història pròpia i un perquè diferent.

N’hi ha que són d’aquí i si han quedat, d’altres han rodat el món i han tornat al born, i d’altres, un dia van venir de visita i no han marxat.

Però tots ells tenen una cosa en comú: l’amor a l’art i per la natura.

Què els dona el Montseny que no trobin a altres llocs?

Per la Susanna Gutiérrez, artista, fundadora de Nidart, i una de les impulsores del circuit, els espais amplis, la tranquil·litat i la proximitat amb Barcelona, van ser les seves raons principals per quedar-se.

“Pels que treballem les arts plàstiques, aquí hem trobat espais més amplis on poder transitar pel nostre procés creatiu.

El contacte amb la natura també és fonamental, et dona la tranquil·litat que necessites per l’exercici d’introspecció,

que molts cops hem de fer com a artistes”.

De totes tres raons, la proximitat amb Barcelona juga un paper molt important en l’esdevenir d’aquests artistes. Tenir la ciutat tan a prop, no només és un dels grans actius del Vallès Oriental pels que hi viuen,  sinó que també pels que el volen visitar, ja que facilita l’arribada de públic suficient, quan s’organitzen esdeveniments relacionats amb l’art, com és el que ara ens ocupa.

Quins artistes podràs trobar a aquest circuït?

La Sara Sabé, la Núria Duran, l’Eva Arrizabalaga, la Gemma Palau o la Glòria Ortega, són les responsables de les exposicions que tenen ara mateix les seves obres exposades als diferents centres.

Arts plàstiques

La Sara Sabé, és una artista plàstica natural de la comarca que ens exposa un recull de pintures que representen moments quotidians i vivències pròpies on es reflecteixen els sentiments que l’afecten emocionalment durant el procés de creació. Exposa a la Rectoria Vella de Sant Celoni.

La Núria Duran, és una artista de recorregut internacional, adoptada al territori. Forma part del grup dels sis artistes que treballen de manera constant a l’espai Nidart. Allè hi trobaràs la seva última obra “Pueblos”.

L’Eva Arrizabalaga, ens presenta la seva obra “Un passeig per la vida” tan senzilla com complexa, que ens parla de la quotidianitat. L’obra de l’Eva et sedueix pels seus color suaus, les composicions cubistes i el seu surrealisme. La trobaràs a l’Espai Ruscalleda Art.

Gemma Palau, ens presenta la seva obra Florir o no Florir. La Gemma, es una artista local que va estudiar arts plàstiques a la facultat de Belles Arts i més tard s’endinsà en l’artteràpia. Per ella la pintura és més que una disciplina artística, representa l’art de saber curar-se a un mateix.

La Glòria Ortega, artista local molt compromesa amb el col.lectiu, exposa els seus darrers treballs en ferro i gravats on treballa el concepte del buit i el ple en el paisatge arquitectònic de les ciutats. La seva escultura t’espera a Museu Arxiu Tomás Balvey.

Arts escèniques

L’Alícia Molina i l’Òscar Igual. L’Alícia escriu i explica contes des de fa molts anys. És una professional del gènere, i amb les seves petites històries busca emocionar, fer reflexionar i sorprendre el seu públic amb nous punts de vista. L’Òscar l’acompanya amb la seva guitarra. La força dels seus relats curts la podràs viure a l’Espai Ruscalleda Art. L

En Lluís Casso, amb la seva Música per la teva Pau, amenitzarà l’exposició de Nidart el dissabte a la tarda. La seva proposta pretén harmonitzar el teu interior a través de la vibració del so amb bols de quars, gong, cant de mantres, flautes i cant d’harmònics.

La Colla de Ball de Gitanes de Llinars ens presenta la seva exposició de 30 Anys de Colla i el diumenge tindrem una Exhibició de Ball de Gitanes.

Com deia en Van Gogh: Què seria de la vida si no tinguesim el valor d’intentar coses noves?

Feu un comentari