7 consells per anar en bicicleta quan fa calor

Pels amants de la bicicleta, les èpoques de més calor no han de ser un impediment per sortir a rodar. Això sí, s’han de prendre precaucions com les que us suggerim a continuació.

1. Les millors hores per pedalar.

Per sobre dels 35 – 37 graus, el cos perd els seus propis mecanismes de refrigeració i el risc de patir un cop de calor és molt més alt.

Per tant, per sortir a rodar, s’aconsella sortir a les hores més fresques del dia. A primera hora del matí es la més adecuada ja que encara sentirem la fresca de la nit. Però si no ens agrada matinar, les darreres hores de la jornada també poden ser adequades.

Evitem a tota costa sortir al migdia o a les primeres hores de la tarda, però si ho haguéssim de fer per algun motiu, hem de pensar que el ritme no pot ser el mateix que en temperatures normals, per tant, intentem pedalar tranquils, hidratarnos molt bé i protegir-nos del sol.

2. La indumentària per anar en bicicleta quan fa calor.

Per un fenomen anomenat efecte albedo, els colors foscos són acumuladors de temperatura; i els clars tenen més capacitat de reflexió de la radiació solar i, per tant, no retenen tant la calor.

És per això, que per anar en bicicleta quan fa calor, hem de triar roba de colors clars a més a més de roba tècnica que transpiri bé.

Si ets dels que t’agrada anar amb mallot, tria els que s’obren completament. D’aquesta manera tindràs més centímetres de pell en contacte amb l’aire i la calor es dissiparà millor.

Pel que fa al culote, has de saber que n’hi ha que són transpirables i que per dies de calor són els més aconsellables. Per evitar irritacions a la pell assegura’t que siguin hipoal·lèrgics. Pensa que els culotes estan dissenyats per anar sense roba anterior i, per tant, el teixit et tocarà directament a la pell. Si no és hipoal.lergic et poden irritar la pell.

Per protegir-nos de les caigudes, evitar relliscar amb la suor de les mans o eixugar-nos la suor de la cara, és molt aconsellable dur guants. Al principi ens pot semblar que fan calor, però la veritat és que són molt còmodes un cop t’hi acostumes.

Pel que fa als mitjons i el calçat, en dies de molta calor, han de ser transpirables i amb ventilacions per tal que l’aire penetri als peus i ens els refredi. 

Per ciclistes més avançats s’aconsella que el calçat vagi ancorat als pedals, ja que ens aporta una major seguretat i una pedalada molt més eficient.

Després tenim un parell de peces com les mànigues i les armilles talla vents que ens poden ser molt útils en segons quins moments.

Les mànigues, per exemple a primera hora del matí, si encara fa una mica de fresqueta, ens poden anar molt bé i, més tard, un cop la temperatura puja, es treuen fàcilment.

Les armilles tallavents, ens serveixen per no refredar-nos si per exemple anem tots suats i emprenem una baixada.

3. Aigua o electròlits?

Amb la suor, a més a més d’aigua, el què perdem són moltes sals minerals, especialment sodi; per tant, per anar en bicicleta quan fa calor el què hem de tenir en compte és recuperar aquestes sals evitar arribar a la fatiga.

Les begudes esportives funcionen molt bé per hidratar-se i recuperar energies. A la seva composició, només contenen el líquid que ens hidrata, sinó que també ens aporten sals minerals i carbohidrats.

Per saber quin tipus de beguda esportiva prendre en cada moment hem de tenir en compte que no totes contenen el mateix, ni tenen el mateix objectiu. Per això les podem dividir en tres grans grups: les hipotòniques, les hipertòniques i les isotòniques.

La diferència entre elles és la quantitat d’hidrats de carbó i de sals que contenen, sent les hipertòniques les que més n’aporten i les hipotòniques les que menys.

Per tant, en funció del tipus d’exercici que fem n’haurem d’utilitzar unes o altres.

Per exemple, si fem una sortida llarga que ens exigeix un rendiment alt on els nivells de glucosa en sang disminuiran ràpidament, ens haurem de decantar per una beguda hipertònica. Però sense abusar, ja que son de lenta absorció i, si ens passem, ens poden conduir a la deshidratació, per l’alta quantitat de líquid que necessita l’intestí per absorvir-les.

Les begudes isotòniques són les més equilibrades, ja que la seva concentració de sals i hidrats són molt similars al nivells de la nostra sang.

És per això que són les més populars entre els esportistes.

Trucs per conservar la beguda fresca.

Per evitar que la beguda que portem es converteixi en un consomé calent, la nit anterior l’hem de posar al congelador de casa. D’aquesta manera a mesura que passin les hores s’anirà desfent, però sempre mantindrà la temperatura.

4. Refrescar-se pel camí.

A l’horta d’anar en bicicleta quan fa calor, és important que de tant en tant aprofitem qualsevol font o riu per refrescar-nos el cap i el cos.

Si no tenim previst passar per algun d’aquests indrets, és recomanable dur una ampolla amb aigua per tirar-nos-la al cap.

Això farà baixar la nostra temperatura corporal a més a més de proporcionar-nos un alleujament psicològic de la sensació de calor.

5. Protegir la pell amb crema solar

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos i entre les seves funcions, les més importants són la de regular la temperatura del cos, la d’emmagatzemar aigua i greixos, o la del sentit del tacte.

Per aquest motiu, protegir-la de les radiacions solar si anem en bicicleta quan fa molta calor, és un aspecte que no podem descuidar.

Al mercat conviuen infinitat de marques de protecció solar, però el que recomanen els dermatòlegs és no posar-se menys de protecció 30 i fer servir productes de farmàcia, per la seva qualitat.

Prevenir cremades és més important que curar-les així que fer servir una gorra o visera sota el casc per protegir el cap, i unes bones ulleres de sol pels ulls, també són pràctiques aconsellable.

6. Escull rutes planeres, amb baixades i ombrejades

Aquest és un aspecte estratègic per reduir la sensació de calor amb la fricció de l’aire. El fet de pedalar per zones planes o en baixada ens dona la possibilitat d’arribar a velocitats més altes i, per tant, l’aire que provoquem és major.

Si pedalem a menys de 10 km/h, que és el què ens passa en pujades, tenim una major sensació de calor per dos motius principals: d’una banda, perquè no podem comptar amb la refrigeració que ens proporciona l’aire, ja que anem a poc a poc, i per l’altra, pel sobre esforç que fem a causa de la pendent.

Per tant, és millor evitar pujades o rutes de molta dificultat.

També és important una certa planificació i triar rutes que tinguin la major part del recorregut en zones de ombra.

La calor no està renyida amb la bicicleta

Com veieu la calor i la bicicleta no estan renyides, però s’ha d’aprendre a preveure certs riscos i equipar-se adequadament.

Cada un de nosaltres té uns ritmes i una resistència diferents, cosa que fa que sigui molt important que coneguem els nostres límits i tenir en compte que si sortim en dies de molta calor, no sigui el moment més adequat per forçar molt la màquina.

Són dies per pedalar tranquils i sense més exigències que les de mantenir la forma, gaudir del paisatge i trobar aquell moment de desconnexió que tanta falta ens fa. Però no per batre rècords personals ni entrenar sota pressió.

Per això hi ha la resta de l’any que ben segur ens proporcionarà condicions molt més adequades.

Feu un comentari