Algunes joies del Vallès Oriental

El modernisme va ser un moviment artístic que va arribar a Europa a finals del segle XIX i a principis del segle XX. A Catalunya va assolir unes grans dimensions, és per això que en l’actualitat es poden trobar moltes obres arquitectòniques amb característiques d’aquest moviment.
Un dels llocs on es poden apreciar infinitat d’obres és al Vallès Oriental. És una zona rica en construccions modernistes perquè en l’època d’esplendor de la burgesia barcelonesa s’hi van erigir un gran nombre de cases i torres d’estiueig que es van alçar amb aquest estil arquitectònic.
La gent de Barcelona escollia el Vallès Oriental com a destinació d’estiueig per a desconnectar del ritme de vida de la gran ciutat, fet que va fer que en aquella època corres l’expressió, “Una llotja al Liceu i una torre a Cardedeu”.
La Garriga és un dels municipis del Vallès Oriental que més influenciat es va veure per aquest moviment. L’arquitecte Manuel Joaquim Raspall va deixar la seva empremta a molts punts de la vila amb més de 70 obres. Cal destacar l’Illa Raspall entre aquestes, un bé protegit com a bé cultural d’interès nacional que té molta importància dins el modernisme a Catalunya.
Es tracta d’una illa de quatre cases, la casa Barbey, la torre Iris, la Bombonera i la casa Barraquer que es poden visitar en visites guiades organitzades pel Centre de Visitants i en visites virtuals que es poden realitzar de forma online. Aquest petit racó modernista de la Garriga en mostra la importància monumental i artística de l’arquitecte i ens permet viure mitjançant un itinerari arquitectònic els canvis que hi va haver al municipi perquè esdevingués el que ara és la Garriga.
Aquests edificis destaquen per contenir grans elements ornamentals acompanyats d’obres fetes de ceràmica i altres materials que atribueixen una bellesa única al municipi. Els jardins també es troben carregats d’elements decoratius com per exemple sortidors, plafons ceràmics i jardineres dissenyades de forma artística que agrupades formen un conjunt dotat de molta harmonia.
Al centre de la depressió Vallesana trobem un altre municipi que es va veure influenciat pel moviment artístic del modernisme, Cardedeu. Cal destacar-ne la Torre Montserrat que amb la teula àrab i els seus tons ocres de la façana s’erigeix rodejada d’un bonic jardí. Les formes de les finestres situen aquesta obra en el modernisme a causa de l’estil carregat i ornamental que tenen juntament amb les gàrgoles neomedievals dels inicis d’aquest moviment.
Entre altres obres modernistes de la ciutat també trobem el cementiri municipal que es tracta d’un dels conjunts d’arquitectura funerària més interessants i singular de tot el territori. Aquesta joia es va construir entre el 1919 i el 1920 i s’ha conservat amb la seva estructura original fins al dia d’avui sense rebre cap modificació. S’hi poden trobar diversos panteons i altres elements que conformen la bellesa visual d’aquest indret i que conviden a fer un passeig tranquil per tal de poder conèixer aquest lloc d’interès públic.
Dins de la població també s’hi poden trobar altres obres modernistes, com tot el conjunt de cases que rodegen la plaça de Sant Joan, que van ser reformades a principis del segle XX en mans de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall. Aquestes cases són la de Can Llibre, la Casa Josep Vilaseca i Mogas i la Torre Lligué que conjuntament també atribueixen un paisatge modernista a un dels centres socials i d’interès públic i cultural del municipi.
Aquestes dues poblacions són les que en el passat es van veure més afectades pel pas del modernisme a Catalunya i al Vallès Oriental, no obstant també es poden trobar altres municipis on hi ha obres arquitectòniques del modernisme a la zona com per exemple L’Ametlla, El Figaró, o Granollers.
I vosaltres no us animeu a conèixer la història del Vallès Oriental mitjançant els recorreguts modernistes que es poden trobar a la zona?

Feu un comentari